Togo Dışişleri Bakanı: Togo Türkiye'nin İlkelerini Önemsiyor

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Togo ziyaretini değerlendirirken iki ülkenin ilişkileri hakkında yorum yaptı.

21.10.2021-16:07 - (Son Güncelleme: 21.10.2021-16:31) Togo Dışişleri Bakanı: Togo Türkiye'nin İlkelerini Önemsiyor

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Togo ziyaretini değerlendirdi.

Togo'nun partnerlik anlayışının ekonomik geleneklere dayandığını aktaran Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Geleneksel partnerimizi zaten biliyorsunuz. Bugün Togo kazan-kazan ilkesine dayalı ortaklıkları önemsiyor. Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe'nin 2020-2025 yol haritasında temel aldığı konu başlığı ise yatırım." 

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, Togo'nun haziran ayında sanayi parkı açtığını söyleyerek, Türkiyeli yatırımcıları ülkeye beklediğini belirtti. Bakan Dussey açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Togo fiziken küçük bir ülke olabilir ama Lome Limanı, Gine Körfezi'ndeki doğal su derinliğine sahip tek liman. Birçok ülkeye Lome Limanı'ndan deniz ticareti yapılıyor. Hatta Lome Limanı geçen sene Gine Körfezi'ndeki en çok işleyen konteyner limanı oldu. Bunlar Türk yatırımcılar için önemli avantajlar."

EN ÖNEMLİ ALAN TARIM

Bakan Dussey, Türk yatırımcılarla sürekli iletişim halinde olduklarını, 2 ülkenin ticaret odalarının birlikte sıkı çalıştığını söyleyerek gelecek yıl Togo- Türkiye İş Forumu düzenyeleceklerini açıkladı. Bakan Dussey açıklamalarına şöyle devam etti; "Hükümet olarak en çok önem verdiğimiz yatırım alanı tarım. Togo'nun tüm bölgelerinde, elde edilen ürünlerin işlenebilmesi için özel tarım alanları oluşturduk. Birçok ürün yetiştiriyoruz ama işlemesini yeteri kadar yapamıyoruz. Tarım alanına yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcıları Togo'ya davet ediyoruz. İkinci bir alan da güneş enerjisi. Togo hükümeti en ücra köylerde bile herkesin elektriğe ulaşmasını istiyor. Üçüncü önceliğimiz ise altyapı projeleri."

TÜRK HAVA YOLLARI SEFERLERE BAŞLIYOR

Bakan Dussey yaptığı açıklamada Türk Hava Yolları'nın gelecek sene Türkiye-Togo seferlerine başlayacağını söylerken açıklamasına şöyle devam etti; "Lome havalimanından ulusal hava yolu şirketi Asky aracılığıyla 24 güzergaha direkt seferimiz var. Lome'den ABD'ye bile aktarmasız uçabiliyorsunuz. Bunun için Türk Hava Yollarının (THY) derhal Lome'ye direkt seferlere başlaması önemli. Bu da yatırımcıların işini kolaylaştıracaktır. Şüpheniz olmasın zaten THY gelecek sene seferlere başlayacak, iki ülke bu konuda mutabık, sadece teknik bazı detaylar var."

TÜRKÇE MESAJ ATARKEN YARDIM ALIYORUM

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey iki ülkenin ortak sorununun terör olduğunu vurgularken bu konuda attığı Türkçe mesajları Türkçe bilen bir arkadaşından yardım alarak attığını vurgularken sözlerini şu kelimelerle noktaladı; "Togo oldukça güvenli bir ülke, şu an acil bir terör tehdidi yok ama Mali, Nijer ve Burkina Faso'da, Fildişi Sahili ve Benin'in bir kısmında terör sorunu var. Bu ülkelerle aynı bölgeyi paylaşıyoruz, dolayısıyla biz de kendimizi korumak zorundayız. Öte yandan Cumhurbaşkanı Gnassingbe, son dönemde Mali'den Çad'a kadar terör sorununun çözümünde aktif rol almak istiyor. Yani hem terör mağduru komşularımızdaki bu sorunu çözmeye çabalarken bir yandan da gerekli önlemleri alıyoruz zira teröristlerin daima denize kıyısı olan ülkelere girmek istediğini de biliyoruz. Bu noktada Türkiye'nin deneyimleri çok önemli çünkü uzun yıllar terörle mücadele etti. Dolayısıyla hem Togo hem de bölge ülkelerinin terörle mücadelesinde Türkiye örneği oldukça başarılı."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal