TOGG için geri sayım başladı! Pazara çıkacak ilk model belli oldu

Türkiye'nin ilk yerli ve milli otomobili olan TOGG'un pazara çıkacak modeli belirlendi. İşte haberin detayları...

24.06.2022-15:52 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-15:52)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde gerçekleşen 25 Haziran 2018 yılında kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (Togg), kuruluşunun üzerinden geçen 4 yılın sonrasında Türkiye'nin vizyon projelerinden olan otomobilini banttan indirmeye hazırlanıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla birlikte Türkiye'nin yerli ve milli otomobil rüyası için kurulan ve Türkiye'nin mobilite dönüşümüne liderlik etmesi beklenen Togg, 25 Haziran'da kuruluşunun 4. yılını dolduracak. 

Öte yandan dünyada oyuncuları daha başlangıç çizgisinde olan elektrikli akıllı cihazlar yarışında, Türkiye'nin küresel markası olarak kendini gösteren Togg, seri üretime geçme konusunda son hazırlıklarını hız kesmeden gerçekleştirmektedir. 

Ayrıca gelinen noktadan geriye dönüp bakıldığı zaman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla birlikte 27 Aralık 2020 yılında düzenlenen toplantıda "C-SUV", C-Sedan" modellerin özelliklerinin ilk defa kamuoyuyla paylaşılmasının sonrasında, hem markalaşma hem de üretim doğrultusunda oldukça önemli adımlar atıldı. 

Söz konusu Türkiye'nin klasik otomotiv endüstrisinin mobilite ekosistemine dönüşüm devriminin öncüsü olarak kabul edilen projede süreç, yola çıkılırken planlandığı şekilde sürmeye devam ediyor. Bu kapsamda, fikri ve sınai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye'ye ait küresel bir marka ortaya çıkarmak ve Türk mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak için kurulan Togg, Gemlik'te 18 Temmuz 2020 yılında başladığı tesis inşaatı çalışmalarında sona doğru geliyor. 

Böylece çalışanlarının en az yüzde 30'u kadınlardan oluşacak tesiste, üretim başlangıcında yerlilik yüzde 51 olacak, 2025 yılında yüzde 68'e kadar ulaşacaktır. 


TOGG’un ilk aracı için tedarikçilerin tamamı seçildi 

Diğer yandan dünyadaki 10 küresel şirketle beraber iş birliği yapma hakkında gizlilik anlaşması yapılırken, Togg'un ilk aracı için tedarikçilerin tümü seçildi. Bu tedarikçilerin yüzde 75'i Türkiye'den, yüzde 25'i de Avrupa ve Asya'dan farklı şirketlerden oluşmaktadır. 

Bu yılın son çeyreğinde seri üretime hazır 

Ayrıca aynı çatı altında topladığı fonksiyonları, akıllı ve çevreci özellikleriyle, "Bir Fabrikadan Daha Fazlası" olarak adlandırılan Togg Gemlik tesisinde 1,6 kilometrelik test pisti de tamamlanmıştır. Togg, deneme üretimine sona doğru yaklaşırken Gemlik tesisinde yer alan çalışmalarda kilit aşamalardan birini daha kusursuz olacak şekilde tamamladı. Parça kontrol ve doğrulamaları sonrasında ilk C-SUV gövdesini robot hatlarından başarılı bir şekilde üretti. 

Böylece toplam 250 robotun bulunacağı tesiste, bu yılın temmuz ayı sonuna doğru deneme üretimleri başlayacak. Planlar kapsamında ilerleyen Togg, bu yılın son çeyreğinde seri üretime hazır olacaktır. 

Tasarımının dışında teknik özellikleriyle de ortaya çıkıyor 

Gelen bilgiye yönelik, segmentinin en uzun aks mesafesine sahip olan doğuştan elektrikli otomobil, tasarımının dışında teknik özellikleriyle de kendini gösteriyor. 

Bu duruma göre, Türkiye'nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacaktır. Doğuştan elektrikli modüler platform ile "300+" ve "500+" kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecektir. 

Togg, Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek. 

Yerli ve milli otomobil Togg, Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacaktır. 


81 ilin tamamında 1.500’den fazla şarj istasyonu 

Diğer yandan, şarj alt yapısına yönelik çalışmalar hem Bakanlık hem de Togg tarafında sürmeye devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuya ilişkin, "81 ilin tamamında, 1.500'den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulmasına yönelik toplamda 300 milyon liralık destek sağlayacağız. Böylece bir yıl içinde Türkiye'yi şarj istasyonları ile donatmış olacağız." şeklinde ifade etmişti. 

5 farklı modelden toplam 1 milyon adet araç üretilecek

Ayrıca homologasyon testlerinin tamamlanmasının sonrasında da 2023 yılının ilk çeyreği sonuna doğru C segmentindeki ilk aracı olan SUV pazara çıkacak. Sonrasında yine C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecektir. 2023 yılının peşinden B-SUV ve C-MPV'nin ise aileye katılmasıyla aynı DNA'yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacaktır. 

Gemlik tesisinde üretim kapasitesi yıllık 175 bin adede ulaştığı zaman toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak olan Togg, 2030 yılına kadar tek bir platformdan 5 farklı modelde toplam 1 milyon adet araç üretmeyi planlamaktadır.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal