Tıp Bayramı ne zaman? Tıp Bayramı resmi tatil mi? 2024 Tıp Bayramı anlamı ve tarihçesi

Sağlık alanında çalışan personellerin gündeminde Tıp Bayramı yer alıyor. Tıp Bayramı’nın dünyada farklı tarihlerde kutlandığı bilindiği için Türkiye’de ne zaman kutlandığı araştırılıyor. Peki Tıp Bayramı bu yıl ne zaman? Tıp Bayramı resmi tatil mi? 2024 Tıp Bayramı anlamı ve tarihçesi…

05.03.2024-12:54 - (Son Güncelleme: 14.03.2024-11:26)

Doktorlar, hemşireler ve diğer binlerce sağlık personeli 2024 Tıp Bayramı hakkında araştırmalara başladı. Dünyada farklı tarihlerde kutlanan Tıp Bayramı’nın ülkemizde Ne Zaman kutlandığını öğrenmek isteyen sağlık çalışanları arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki Tıp Bayramı bu yıl ne zaman? Tıp Bayramı resmi tatil mi? 

Tıp Bayramı ne zaman?

Tıp Bayramı 14 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Tıp Bayramı 2024 yılında Perşembe gününe denk gelmektedir. 

Tıp Bayramı resmi tatil mi?

Tıp Bayramı resmi tatil günleri arasında yer almamaktadır. Dolayısıyla 14 Mart Tıp Bayramı’nda çalışanlar normal mesailerini sürdürecek.

Tıp Bayramı

Tıp Bayramı anlamı ne?

14 Mart 1827'de, II. Mahmut'un hükümetinde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle Türkiye'de modern tıp eğitiminin temelleri atıldı. Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulan ilk cerrahhane, tıp eğitiminin başladığı önemli bir dönem oldu. Bu özel gün, 14 Mart tarihinde kutlanarak "Tıp Bayramı" olarak adlandırıldı. İlk resmi kutlama, işgal altındaki İstanbul'da 1919 yılında gerçekleşti. 

Tıbbiye öğrencisi Hikmet Boran'ın liderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgale karşı bir araya geldi ve dönemin ünlü doktorları da bu harekete destek verdi. Bu şekilde, Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının vatan savunması olarak başlamış oldu. Tıp Bayramı, 1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs'ta kutlandı, ancak daha sonra Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda Türkçe tıp derslerinin başladığı 14 Mayıs tarihi nedeniyle tekrar 14 Mart'ta kutlanmaya başlandı.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal