Araç alanların dikkatine! O karar iptal edildi, son tarih paylaşıldı

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi (AYM), araç satışının ardından zorunlu mali sorumluluk sigortasının 15 gün süreyle devam etmesini öngören düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, iptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe gireceğini belirledi.

05.03.2024-12:11 - (Son Güncelleme: 05.03.2024-12:19)

Resmi Gazete’de yayımlanan habere göre, Anayasa Mahkemesi (AYM), Adana 4. Tüketici Mahkemesi'nin bir davada gündeme getirdiği, Karayolları Trafik Kanunu'nun 94. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarındaki "Sigortacı, sigorta sözleşmesini durumun kendisine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde feshedebilir. Sigorta fesih tarihinden 15 gün sonrasına kadar geçerlidir." şeklindeki düzenlemenin iptali talebini inceleyecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), araç satışının ardından zorunlu mali sorumluluk sigortasının 15 gün boyunca devam etmesine ilişkin düzenlemeyi, Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Bu kararın yürürlüğe girmesi için belirlenen süre 9 ay. Adana 4. Tüketici Mahkemesi'nin başvurusu üzerine AYM, araç satışı sonrası sigorta süresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi. Düzenleme, araç satışının ardından zorunlu mali sorumluluk sigortasının 15 gün boyunca devam etmesini öngörüyordu. Başvuruda, satış sonrasında sigorta süresinin devam etmesinin hukuki karmaşıklıklara ve sorumluluk anlamında belirsizliklere yol açabileceği belirtilmişti. AYM, iptal kararını alırken, bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti ve iptal hükmünün 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

İptal kararı, sigorta sektöründe önemli değişikliklere ve düzenlemelere neden olabilir.


Kararın gerekçesi paylaşıldı

Adana 4. Tüketici Mahkemesi'nin başvurusu üzerine AYM, araç satış sonrası sigorta süresinin hukuki karmaşıklıklara ve belirsizliklere neden olabileceğini belirterek iptal kararı aldı. iptal kararında, araç satışının ardından önceki sahibinin araç üzerindeki fiili ve hukuki hakimiyetinin sona erdiği, eski araç sahibinin yeni araç sahibi üzerinde herhangi bir denetim ve gözetim sorumluluğunun bulunmadığı ifade edildi. Bu çerçevede, aracın yeni sahibinin, belirtilen 15 günlük sürede üçüncü kişilere zarar vermesi halinde, bu fiillerden aracın eski sahibinin sorumlu tutulabileceği belirtildi. Mahkeme, bu durumu "oldukça ağır bir müdahale" olarak nitelendirdi. Kararda, "Satış veya devir işlemi yapılan ve işleteni değişen motorlu araçların tescilinde ya da trafiğe çıkarılmasında yeni işleten tarafından zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılması şartının aranmasını içeren bir düzenleme yapmaya ilişkin kanun koyucunun önünde anayasal bir engel bulunmadığı görülmüştür." değerlendirmesinde bulunuldu.

Kararda, kişinin üzerinde hukuki ve fiili olarak denetim ve kontrol imkanına sahip olmadığı kişilerin fiillerinden sorumlu tutulmasının bir zorunluluk olmadığı vurgulanarak, şu ifadeye yer verildi:

"Aracın devri suretiyle araç üzerindeki her türlü kontrol ve denetim yetkisini yitirmiş bulunan sigortalının artık işleten sıfatı da kalmadığı halde sözleşmenin sigorta şirketince feshedilmemesi durumunda sözleşme süresince, sözleşmenin feshedilmesi halinde dahi fesih tarihinden itibaren 15 gün boyunca yeni işletenin üçüncü kişilere vermiş olduğu zararlardan sorumlu tutulabilmesine imkan tanıyan kuralların gerekli olmadığı kanaatine varılmıştır."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal