Temmuz ayında yapılacak zam oranı netleşiyor: Memur ve emekliye çifte bayram müjdesi!

Milyonlarca emekli, 65 yaş aylığı alan 800 binden fazla vatandaş ve memur Temmuz ayındaki zamla birlikte çifte bayram yaşayacak. SGK, 2 Mayıs’ta başlayacak Ramazan Bayramı ikramiyesi için hazırlıklarını son sürat sürdürürken zam oranları için 3 aylık oranlar da netleşti. Bu bağlamda üç aylık enflasyon oranı yüzde 22.81 olarak açıklandı. İşte Temmuz zammına dair detaylar…

12.04.2022-09:40 - (Son Güncelleme: 12.04.2022-10:37) Temmuz ayında yapılacak zam oranı netleşiyor: Memur ve emekliye çifte bayram müjdesi!

Yaşlı aylığı, Sosyal güvencesi sağlanmamış ve aylık maaş bağlanacak vatandaşın kendisi ve eşine bakılarak kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan 65 yaşından büyük vatandaşlara bağlanıyor. Bu sayı bu yıl için bin 418 lira olarak belirlendi.

2022 yılının ilk 3 ayının enflasyon oranının yüzde 22,81 olarak belirlenmesinin ardından emekliler, 65 yaş aylığı alanlar ve memurlar için de aynı enflasyon oranını ifade ediyor. Yani bu oran milyonlarca emekli için de çok büyük bir öneme sahip. 

Temmuz ayında yapılacak zam oranı netleşiyor: Memur ve emekliye çifte bayram müjdesi!

Uzmanların yaptığı yorumlar ışığında 6 aylık enflasyonun yüzde 30’u aşması öngörülüyor. Gelecek 3 aylık periyotta TÜFE yüzde 6 olarak gerçekleşirse, 6 aylık enflasyon ve Temmuz maaş zammın da yüzde 30.0 olacağı tahmin ediliyor. Bu şartlarda bin 84 lira olan yaşlılık aylığı da bin 412 liraya yükselecek.

25.7 milyarlık ödeme

65 yaş aylığı olarak bilinen maaş sebebiyle bu senenin sonuna dek 9.1 milyar lira para aktarımı yapılacak. Yaşlılık aylığı sadece vefat, sosyal güvence tespiti, feragat, kurumsal bakım, muhtaç olmama, adres değişikliği, nafaka alabilecek olma gibi sebeplerle verilmeyebiliyor.

Son 6 senede 65 aylığı çerçevesinde yapılan ödeme 25 milyar 702 milyon lirayı geçti. Binlerce vatandaşın faydalandığı 65 aylığı memur maaş katsayısına endeksli bir şekilde hesaplanıyor.

Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon oranına göre değişen memur maaşlarıyla bağlantılı olarak 65 yaş maaşının da ücretinde artışa gidiliyor. 

Çocuk ve torunun gelirine bakılmıyor

Yaşlılık aylığı alınırken hane içinde olan kişi başına gelirin net asgari ücretin üçte birinden az olması şartına bakılıyor. Oğlu ve çocuklarıyla hayatını sürdüren kişinin geliri hesaplanırken, hanenin toplam geliri o evde yaşayan toplam kişi sayısına bölünerek bulunuyordu.

Temmuz ayında yapılacak zam oranı netleşiyor: Memur ve emekliye çifte bayram müjdesi!

Hanede yaşayan çocuklardan birisi evlendiğinde veya işe başladığında kişi başı gelirde artış yaşanıyor. Bu gibi durumlarda 65 yaş aylığının kesilme ihtimali bulunuyordu fakat yeni düzenlemeyle birlikte söz konusu uygulama rafa taşındı. Artık yalnızca 65 yaş maaşı alan kişi ile eğer varsa onun eşinin gelirine bakılarak aylık bağlanıyor. Çocuk veya torunların geliri hesaba katılmıyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal