ODTÜ’de Coronavirüsle Mücadele Kapsamında Yapay Zeka Robot Geliştirildi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yapay zekaya sahip robot geliştirildi. Geliştirilen robot insan gücüne gereksinim duymadan dezenfeksiyon amacıyla kullanılacak.

13.04.2020-10:09 - (Son Güncelleme: 13.04.2020-09:30)

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, yaptığı açıklamada, ODTÜ'lü pek çok bilim insanının Coronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele çalışmalar yaptığını kaydetti.

"Akademisyenler tarafından, Kovid-19 araştırmalarına özel, yapay zeka tabanlı arama motoru ve insan gücüne gereksinim duyulmadan dezenfeksiyon sağlayan robot geliştirildiğini" söyleyen Kök, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Yeni nesil arama motorunu, bir haftadır Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden binlerce araştırmacının kullandığını aktaran Kök, şunları söyledi:

"CARNAP, öncelikli olarak, tıp ve yaşam bilimleri alanındaki bilgilerin işlenmesini hedeflemektedir. Medikal alanda çalışan araştırmacıların sık başvurdukları bilgi kaynağı Medline veri tabanında 30 milyonun üzerinde makale bulunuyor ve her 10 saniyede bir bu bilgi havuzuna yeni bir makale ekleniyor.

İnsanların bu kadar çok bilgi içinde, aradıkları şeye doğru şekilde ulaşmaları gittikçe zorlaşıyor. Klasik arama motoru yaklaşımı artık yeterli olmuyor. Geliştirilen mimari ve algoritmalar sayesinde tıp ve yaşam bilimleri alanında ortaya konan bilgiler, ögelerine ayrıştırılarak bilgilere daha doğrudan ve kolay ulaşım sağlanıyor. Buna ek olarak, varolan bilgiler üzerinden yeni bilgi türetilebilmesi de olanaklı hale geliyor."

Geliştirilen Yapay Zeka Robot, Kapalı Alanları Dezenfekte Edecek

Kök, Coronavirüsle mücadele için üniversitede robot geliştirdiklerini de duyurdu.

Söz konusu robot, Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İVME-R) ve savunma sanayisinin üretken firmaları arasında bulunan Elektroland'ın iş birliği çerçevesinde geliştirildiğini kaydeden Kök, robotun kapalı alanların insan gücüne ihtiyaç duyulmadan dezenfeksiyonu amacıyla kullanılacağını söyledi.

"Merdiven çıkabilme becerisine sahip robot 5 litrelik dezenfektan tankı ve 180 derece dönebilen püskürtme cihazının yanı sıra 8 saat kesintisiz çalışabilen ultraviyole lambaları ile virüs ve mikroorganizmaları etkisiz hale getirmeyi hedefliyor." açıklamalarını yapan Kök, geliştirilen söz konusu robotun mobil cihazlar üzerinden uzaktan kumanda edilebildiğine de vurgu yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal