Avustralya’dan, Facebook'a Yarım Trilyon Dolarlık Dava

Güney yarım kürede yer alan Avustralya, sosyal medya devi Facebook’a veri hırsızlığı gerekçesiyle tam olarak 529 milyar dolarlık dava açtı. Avustralya’nın davayı kazanması halinde bu rakam şirketi bitirebilir.

10.03.2020-12:23 - (Son Güncelleme: 10.03.2020-12:43) Avustralya’dan, Facebook'a Yarım Trilyon Dolarlık Dava

Facebook hatırlanacağı üzere, ABD seçimlerinde, seçime etki edecek manipülatif davranışlarda bulunmuş, hatta olay açığa çıktığında kullanıcı verilerini sattığı şirketin adı olarak olay Cambridge Analytica olarak anılmıştı.

Cambridge Analytica tarafından 86 milyon profil kullanılmıştı. Bunlar arasında 311.074 Avustralyalı Facebook kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Avustralya’daki Kişisel Bilgilerin Korunması Kanunu’na göre ise ihlale uygulanacak ceza üst sınırı kişi başına ceza 1,7 milyon doları buluyor. Bu durumda Facebook’un ödeyeceği ceza ise 529 milyar dolara kadar ulaşıyor.

Avustralya Bilgi Komiseri Ofisi’nin (OAIC) web sitesinden yapılan açıklamada, bir federal mahkemede Facebook aleyhinde, şirketin gizlilikle ciddi ve tekrarlanan müdahaleler yaptığını iddia etti.

Açıklamada dava gerekçesi olarak, Avustralyalı Facebook kullanıcılarının kişisel verilerinin, toplanandan başka bir amaçla kullanıldığını ve böylece Avustralya'nın Gizlilik Yasası 1988'in ihlal ettiği iddia ediliyor. Hatta toplanan verilerle politik profil belirlemesi yapıldığı ve verilerin üçüncü taraflarla paylaşıldığı da öne sürülüyor.

Böylece Avustralya İstihbarat Komisyonu Ofisi’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, Facebook’a karşı dava işlemlerinin bildirildiği de açıklandı.

Avustralya İstihbarat Komisyonu Ofisi’ne göre Facebook, kullanıcı verilerini This is Your Digital Life uygulamasına sattı. Uygulama üzerinden alınan veriler ise Cambridge Analytica tarafından Facebook kullanıcılarının verilerini toplamak ve işlemek için kullanıldı. Amacınsa ABD seçimlerinde olduğu gibi hedefli politik reklamlar olduğu belirtiliyor.

Son olarak konu kapsamında Avustralya İstihbarat ve Gizlilik Şefi Angelene Falk, yaptığı açıklamada “Facebook’un varsayılan ayarları, kişisel bilgilerin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Bu sebepten ötürü 311.127 Avustralyalı Facebook kullanıcısının verilerinin satılmak ve politik profil çıkarmak için kullanıldığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Dava, sonuçları bakımından büyük önem taşıyor. Yarım trilyon dolarlık dava Facebook aleyhine sonuçlanırsa şirket bu kadar parayı Avustralya’ya ödeme yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacak. Bir ülkeyi zengin edebilecek bu para, şirketi batırma noktasına da getirebilir. Gelişmeler olduğunda sizlerle paylaşacağız.



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal