TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan kritik açıklamalar, ilk çeyrek büyüme rakamları çok güçlü gelecek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yaptığı açıklamada, ilk çeyrek büyüme rakamlarının kuvvetli geleceğini belirtti. Kavcıoğlu, "Yüksek frekanslı veriler ilk çeyrekte de büyümenin güçlü olduğunu gösteriyor. Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip ediliyor" şeklinde konuştu.

24.03.2022-11:48 - (Son Güncelleme: 24.03.2022-13:49) TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan kritik açıklamalar, ilk çeyrek büyüme rakamları çok güçlü gelecek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, katıldığı yılın ilk yatırımcı toplantısında gündem ve piyasa hakkında kritik açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu "KDV indiriminin etkisi mart ayında da sürecek" açıklamasında bulunurken, uygulamaya konan KDV indirimi ve kademeli tarifelerin enerji fiyatlarını denge düzeyine getireceğine düşündüklerini belirtti.

Güçlü büyüme rakamları

Şahap Kavcıoğlu, verilerin ilk çeyrekte gelecek olan büyüme rakamlarına olumlu yansıdığını söyleyerek, “Yöneltilen/yönlendirilen enerji kalemleri dışında üretici fiyatları tüketici fiyatlarına büyük ölçüde yansıdı. Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip ediliyor. KDV ve tarife değişikliğinin enerji fiyatlarını dengeleyeceğini düşünüyoruz. Yüksek frekanslı veriler ilk çeyrekte de büyümenin güçlü olduğunu gösteriyor. Son dönemde ÜFE-TÜFE makası ham verilerin ima ettiğinden daha düşük. Cari denge beklentilerdeki sapma enerji fiyatından kaynaklı.” şeklinde konuştu.

Liralaşma stratejisi önemli

Kavcıoğlu, turizm sektöründe ortaya çıkan risklerin çok büyük bir sorun olmadığını ve telafi edilebileceğinin altını çizerek, “Liralaşma stratejisi fiyat istikrarında ana unsur. Yakın dönemde turizm gelirlerinde riskler ortaya çıktı, telafi edilir düzeyde. Uzun vadeli TL yatırım kredilerini önemsiyoruz. Bireysel kredilerin daha ılımlı bir seyir izlemesi önemli. Finansal istikrar için atılacak adımları kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi.

Son olarak ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, rezevervler konusunda geri adım atılmayacağına vurgu yaptı ve ekledi: “Baz etkisinin kalkmasıyla dezenflasyonist süreç başlayacak. TCMB kararlılıkla rezervlerini güçlendirmeye devam edecek."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal