Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan Yatırımcılara Kararlılık Mesajı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılar ile bir araya gelerek ekonomi hakkında açıklamalarda bulundu.

02.12.2021-11:45 - (Son Güncelleme: 02.12.2021-14:59) Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan Yatırımcılara Kararlılık Mesajı

Son dakika gelen bilgilere göre Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılar ile bir araya geldi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılar ile buluştu. Yapılan buluşmada ekonomi konusunda kararlılık vurgusu yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcılıoğlu açıklamalarında şu sözlere yer verdi; "Cari denge Ağustos ve Eylül'de fazla verdi. Para politikamızın 2022 ilk yarıda etkisi görülecek." dedi. Kavcıoğlu, Merkez Bankası rezervlerinin son dönemde istikrarlı bir artış eğiliminde olduğunu belirterek, "Kararlı bir şekilde rezerv artırmaya devam edeceğiz."

REZERVLER SON DÖNEMDE ARTIŞA GEÇTİ

Yaptığı açıklamaların devamında, yeni ekonomi modeli sayesinde döviz ve altın rezervlerinin artışa geçtiği vurgusunu yapan Şahap Kavcıoğlu konu hakkında yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; "Cari dengede kalıcı iyileşme yatırımı destekleyecek. Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda. Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022 yılının ilk yarısında gözlemleyeceğiz."

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE DÖVİZ KURLARINA MÜDAHALE GELMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yaptığı açıklamalarda döviz kuruna müdahale ettiğini açıklamıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yaptığı açıklamada yükselen döviz kurların müdahale ettiğini belirterek şu açıklamalara yer verdi; "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" TCMB'nin müdahale açılaması öncesi Dolar kuru 13,8847 seviyesini görmüştü. Açıklama sonrası kur itibarıyla 12.50 seviyesine kadar çekildi. 

BAŞKAN ERDOĞAN KUR HAKKINDA YORUMLARDA BULUNMUŞTU

Klasik ekonomik modellerde, zengini zengin yapan modelin faizcilik olduğunu belirterek, faizin zengini daha zengin, fakiri daha fakir yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile ilgili şu sözleri söyledi; "Kur, faiz, enflasyon sarmalına böyle sokulduk. Biz de diyoruz ki, 'biz kur, faiz, enflasyon sarmalında yaşamayacağız ve yatırımı, üretimi engellemelerine de müsaade etmeyeceğiz.' Büyümeyi istikrarsız hale getirmelerine müsaade etmeyeceğiz ve biz bu sarmaldan çıkacağız. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler, kur manipülasyonu ile bizi yeniden bu oyuna çekmek istiyorlar. Küresel finans çevreleri ve içerdeki iş birlikçileri bu kez bunu başaramayacaklar. Şimdi özellikle de maliyet enflasyonu denilen bir tez var. Sıkıntı bu değil mi? Yani sanayicinin, yatırımcının en önemli engeli nedir? Maliyet enflasyonudur. Çünkü maliyetler ne kadar yükselirse onun yatırımdaki gücü de o kadar azalır. Biz tam aksine istiyoruz ki yatırımda bunun gücünü artıralım. Ondan sonra da uluslararası ihracatta o yatırımcı ne yapsın? Yarışa çok daha güçlü bir şekilde girsin."

MERKEZ BAŞKASI BAŞKANIN'DAN DÖVİZE MÜDAHALE AÇIKLAMASI

Merkez Bankası 7 yıl sonra ilk defa dövize müdahale etmişti. Müdahale sonrası açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu sözlere değindi;  "Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022'nin ilk yarısında gözlemleyeceğiz. Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalesinin amacı piyasadaki likidite koşullarını desteklemeye ve oynaklığı gidermeye yöneliktir. Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum. "

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal