Tansu Çiller siyasete hangi parti ile dönecek, Anavatan Partisi'ne mi geçecek? Tansu Çiller'in partisi hangisi?

Eski başbakan Tansu Çiller’in siyasete atılıp atılmayacağı merak konusu oldu. "Ben milletimi özledim.” diyen Çiller’in hangi parti ile siyasette yer alacağı, kendi partisini mi kuracağı gibi pek soru akıllarda dolaşıyor. Peki, Tansu Çiller siyasete geri mi dönüyor? Tansu Çiller hangi partide yer alacak? Tansu Çiller Anavatan Partisi’nin başına mı geçecek? İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

12.03.2022-13:42 - (Son Güncelleme: 12.03.2022-13:49) Tansu Çiller siyasete hangi parti ile dönecek, Anavatan Partisi'ne mi geçecek? Tansu Çiller'in partisi hangisi?

Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller, "Ben milletimi özledim. Kim ne kadar isterse, o kadarını alır. Bu benim bir borcum. Bu benim üstümde bir vebal. Yani karar vermiş durumda değilim. Ama neye karar verirsem vereyim bunu koltuk için yapmayacağım, bunu bir ikbal için yapmayacağım" sözleriyle siyasete atılabileceğinin sinyalini verdi. 22. Türkiye Başbakanı olan Çiller başbakanlık görevini 1993 – 1996 yılları arasında yaptı. Türkiye’nin ilk ve tek kadın başbakanı olan Tansu Çiller’in katıldığı programda sarf ettiği sözler tekrardan siyasette olup olamayacağı araştırmalarını hızlandırdı. Peki, Tansu Çiller siyasete geri mi dönüyor? Tansu Çiller hangi partide yer alacak? Tansu Çiller Anavatan Partisi’nin başına mı geçecek? İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Tansu Çiller hangi parti ile siyasete dönüyor?

Beyaz TV kanalında yayınlanan "Uyan Türkiyem" programının canlı yayın konuğu olan Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, programda söylediği sözlerle gündem oldu. Tansu Çiller’in Anavatan Partisi’nde yer alıp almayacağı merak ediliyor. Çelebi, "Tansu hanıma kapımız sonuna kadar açık. Türk siyasetindeki tecrübelerini paylaşmak isteyen herkese kapımız açık." ifadeleri ile Çiller’i Anavatan Partisi’ne davet etti. Çiller cephesinden henüz bu konu hakkında bir açıklama gelmedi.

Tansu ÇillerTansu Çiller kimdir?

90’lı yıllarda Türkiye'nin en çok konuşulan ismi olan Çiller, ilk dönemlerde aldığı iyi eğitim ve kadın olması nedeniyle bazı kesimlerde Türkiye'nin yeni yüzü olarak görülmekteydi.

1990 yılında Süleyman Demirel'in daveti sonucunda Doğru Yol Partisi'nde (DYP) siyasete giren Tansu Çiller, 91 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak mecliste yerini aldı. Ekonomist olan Çiller 1991 seçimlerinde "herkese iki anahtar" sözleri ile partisini koalisyon ortağı yaptı. Ekonomi alanında iyi olması nedeniyle kendisi de Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı oldu.

Sunduğu vaatleri hayata geçiremeyen Tansu Çiller, Turgut Özal’ın hayatını kaybetmesi ile Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Süleyman Demirel’den sonra Doğru Yol Partisi başına geçti. 

Cumhurbaşkanı Demirel tarafından hükûmet kurmakla görevlendirilen Çiller, 25 Haziran 1993'te ikinci DYP-SHP koalisyon hükümetinde Türkiye'nin ilk kadın başbakanı oldu. 1993 – 1996 yılları arasında başbakanlık yaptı.

Tansu Çiller SiyasetTansu Çiller hayatı

24 Mayıs 1946 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Çiller’in tam adı Tansu Penbe Çiller’dir. 22. Türkiye Başbakanı olarak görev yapan Çiller, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçidir. Aileden gelen siyasetçi bir yapısı olan Çiller’in babası ise gazetecilik ve valilik yapmıştır.  Babası Milas doğumlu Hüseyin Necati Çiller ve Rumeli Türklerinden olan Selanikli Muazzez Çiller'in tek çocuğudur. İstanbul, Fındıklı'da, İsmet İnönü İlkokulu'na eğitim hayatına başlayan Çiller daha sonran Bilecik’te eğitim hayatına devam etmiştir. Babası Necati Çiller'in Bilecik Valisi olarak atanması sonucunda beşinci sınıfı  Bilecik Edebali İlkokulu'nda okudu.

Babasının milletvekilliği adaylığı için emekliye ayrılmasıyla beraber ailesiyle İstanbul'a dönen Çiller, Demokrat Parti'nin, okulunun adını değiştirmesiyle ilkokul diplomasını İsmet İnönü değil Namık Kemal İlkokulu'ndan almıştır. Necati Çiller, Muğla'dan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı olarak katıldığı 1954 seçimleri'nde seçilememiştir.

Tansu Çiller Siyasete DönüyorTansu Çiller, Anavutköy Amerikan Kız Koleji'nden mezun oldu. 1967'de Robert Kolej Yüksek Okulu'nda bugün ki ismiyle Boğaziçi Üniversitesi’nde Ekonomi Bölümü mezunudur. Doktora yapan Çiller, doktorasını 1971 yılında Connecticut Üniversitesi'nde yaptı. Doktora üstü öğrenimini ise Yale Üniversitesi'nde sürdürmüştür. 1971-73 arasında Franklin & Marshall College'da yardımcı profesör olarak çalışmıştır.

Boğaziçi Üniversitesi'nde asistan profesör olarak görev alan Çiller, bu görevini 1974 ve 1975 yıllanda yapmıştır. 1978 yılında doçent, 1983 yılında ise profesör oldu. Ekonomi üzerine 9 yayını olan Tansu Çiller, 1963 yılında Özer Uçuran'la evlendi. Eşiyle birlikte ABD'ye giden Çiller New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisans çalışmasını tamamladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal