Tam Bir Şifa Deposu: Peynir Altı Suyunun Faydaları Nelerdir?

Peynir altı suyu, içerdiği probiyotikler ve mineraller nedeniyle sağlığa son derece yararlıdır. Özellikle mide için zengin içeriğe sahip olan peynir altı suyunun faydaları neler? Peynir altı suyu ne işe yarar, nasıl yapılır? İşte detaylar...

21.02.2020-13:00 - (Son Güncelleme: 30.01.2022-16:23)

Günlük hayatta tükettiğimiz besinler, hem beden hem de ruh sağlığımızı büyük ölçüde etkiler. Tüketilen besinler ne kadar yararlı olursa o kadar sağlıklı bir bedene sahip oluruz. Peynir altı suyu da sağlığımıza son derece yararları olan bir sıvıdır. Bunun en büyük nedeni içeriğinde bulunan probiyotikler, minerallerdir. Özellikle mide sancıları, mide ağrıları gibi şikayetleri olanların peynir altı suyu ile şifa bulması mümkündür. 

Peynir altı suyu elde etmek için öncelikle doğal peynir yapmak gerekmektedir. Normal çiğ sütü bunun için kullanabileceğiniz gibi marketlerde satılan pastörize sütten de peynir suyu elde edilebilmektedir. Süt kesilip peynir oluşmaya başladığında, sütün plazma kısmı peynir altı suyu olarak peynirden ayrılmaya başlar. Renk farkından peynir ile peynir altı suyunu kolayca ayırt edebilirsiniz. 

Peynir altı suyu yaz aylarında 3 gün, kışın ise 5 güne kadar buzdolabında muhafaza edilerek tüketilebilir. Peynir altı suyunu peynirden ayırmak için mayalanmış olan peyniri tülbentten geçirerek süzebilirsiniz. Ağzını da daha sonra bir havlu ya da tülbentle kapatarak lastik ile bir miktar sıkınız. Bu şekilde hava almadan saklanan peynir altı suyu daha uzun müddet bozulmadan dayanabilmektedir.

PEYNİR ALTI SUYU NE İŞE YARAR?

Uzun zamandan beri sporcular peynir altı suyu tozunu performanslarını artırmak ve kas yapılarını güçlendirmek için kullanırlar. Gerek vücut geliştirme ile ilgilenenler, gerekse kondisyon ve fizik gerektiren diğer profesyonel spor dalları ile alakadar olan sporcular, Whey Tozu'nun ne anlama geldiklerini bilirler. 


Peynir altı suyunda bulunan aminoasitler ve proteinler, kan yoluyla doğrudan kas hücrelerine gelerek burada kas dokusunun yapımında kullanılırlar. Bu nedenle de kas yapmak isteyen arkadaşlar için peynir tozu içmeyi tavsiye ediyoruz. Bunun yanında peynir suyunun sağlığa olan diğer faydaları da dikkate değerdir.

Peynir altı suyu, kanser gelişimini büyük ölçüde engeller. Özellikle peynir suyu içeriğinde bulunan proteinler ve aminoasitler, kadınlarda göğüs ve rahim kanseri, erkeklerde prostat kanseri riskini azaltmaktadır.

- Peynir altı suyu, tip 2 diyabet hastaları için de son derece yararlıdır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Kolesterolü düşürür ve yüksek tansiyona iyi gelir.

- İçerisinde barındırdığı laktoferrin gibi enzimler ile vücutta mikrop üremesini durdurucu bir doğal antibiyotik etkiye sahiptir.

- Peynir altı suyu kadınlarda yaşanan hormon dengesizliklerine, östrojenin az salgılanması gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

- İçerdiği bol kalsiyum sebebiyle, kas yorgunluğu olan kişilerde kas ve eklem ağrılarını geçirir.

- Peynir altı suyu kadınlarda kemik erimesi için doğal çözümdür. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal