Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Türklerin geçmiş yıllarda göçebe bir toplum olmasından ötürü, keçi peyniri Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Peki, keçi peyniri nedir? Keçi peyniri nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

23.11.2021-09:33 - (Son Güncelleme: 23.11.2021-09:43) Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Göçebe toplumlardan beri evcilleştirilmiş olan keçilerin sütü, az yağlı ve besleyicidir. Etinden ve sütünden yararlanılan keçilerin sütünden yapılan keçi peyniri de yaygın olarak tüketilmektedir. Peki, keçi peyniri nerelerde kullanılır? Keçi peyniri nasıl yapılır? Keçi peyniri besin değeri nedir? 

Keçilerin süt verimi oldukça yüksektir. Senelik ortalama bin kilogram gibi yüksek bir verime sahip keçilerin sütü, peynir ve yoğurt yapımında kullanılmaktadır.

Türkiye, 70 bin ton keçi sütü üretimi ile dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Üretilen sütün büyük kısmı keçi peyniri yapımında kullanılmaktadır. Keçi peynirinin sahip olduğu besin değerlerinden dolayı bilhassa çocuklar ve kolesterol hastaları tarafından tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

KEÇİ PEYNİRİ NEREDE KULLANILIR?


Türklerin geçmiş yıllarda göçebe bir toplum olmasından ötürü, keçi peyniri Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Ezine peyniri, otlu peynir ve civil peyniri gibi kahvaltılarda sıklıkla tüketilmesinin yanı sıra; börek, poğaça, gözleme gibi hamur işlerinin içine eklenerek de tüketilir.

Keçi peyniri, Ege mutfağında çeşitli otlar ile karıştırılıp krep ve omletlerin içerisine eklenmektedir. Keçi peyniri de hellim peyniri gibi, galeta unu ve yumurtaya bulanarak kızartıldıktan sonra, mevsim yeşilliklerinin yanında ve çeşitli baharatlar ile karıştırılıp salatalara lezzet katmaktadır.

KEÇİ PEYNİRİNİN BESİN DEĞERİ NEDİR?


- Taze keçi peynirinin, 100 gram porsiyonda 21 gram yağ vardır.

- Keçi peyniri orta yağlı bir peynir olarak kabul edilmektedir. Keçi peyniri; fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum bakımından oldukça zengindir. 

- Keçi peyniri inek peynirinden ayrı olarak yüksek miktarda A grubu vitaminlerini içermektedir.

- Keçi peyniri, demir açısından yüksek değerlere sahiptir. 

- Keçi peynirinin özellikle de gelişim çağındaki çocuklar tarafından tüketilmesi önerilmektedir.

KEÇİ PEYNİRİ NASIL YAPILIR?


Keçi peyniri, çiğ keçi sütünden yapılmaktadır. Keçi sütü kaynatılırken mikroorganizmaları yok etmek için 70 dereceye kadar karıştırılıp kaynatılır. Soğumaya bırakılan keçi sütüne, seyreltilmiş peynir mayası konulup mayalama işlemi gerçekleştirilir ardından da üzerindeki pıhtılar alınıp uygun ölçülerde kesilir.

Parçalar alınıp süzme işlemi gerçekleştirilir sonrasında peynir altı suyunu uzaklaştırmak için ağırlık veya pres uygulanır. Süzülen peynir tuzlanıp salamuraya bırakılır. Tuz miktarının düşmesine bağlı olarak peynirin sertliği artabileceği için, keçi peyniri istenildiği zaman salamuradan çıkartılarak tüketime hazır hale gelmektedir. Keçi peynirinden artan peynir altı suyu ile keçi loru yapılabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal