Tahtta En Kısa Kalan Osmanlı Padişahları

Osmanlı Devleti’nin 600 yıldan fazla hüküm sürdüğü zaman içinde, birçok padişah gelmiştir. Bu padişahların birçoğu uzun süre tahtta kalmış, ancak bazı padişahlar ise, tahtta en kısa kalan Osmanlı padişahları olarak tarihe geçmiştir.

25.07.2020-12:18 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-12:15) Tahtta En Kısa Kalan Osmanlı Padişahları

Her biri kendi dönemine damgasını vurarak, dünyaya da nam salmış birçok padişah, Osmanlı tahtına çıkarak gerek uzun yıllar gerekse kısa zaman aralıklarında, Osmanlı Devleti’nin padişahları olmuştur.

1. Murad (30 Mayıs 1876-31 Ağustos 1976)

Osmanlı Devleti’nin en kısa süreli padişahı olan 5. Murad, sadece 93 tahta kalmıştır. 21 Eylül 1840 yılında İstanbul’da doğan 5. Murad’ın babası Sultan Abdülmecid, annesi Şevk-Efza Kadın Efendi’dir.

İyi bir eğitim görmüş, Fransızca öğrenmiş, Avrupalı prenslerle dostluk kurmuştur. Sultan Abdülaziz ile çıktığı Avrupa seyahatinde, Avrupa kültürüne hayran kalmış ve Gal Prensi Kral VII. Edward ile yakın arkadaşlık kurmuştur.

Sultan 5. Murad, Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilmesiyle birlikte 30 Mayıs 1876 yılında padişah olmuş, 31 Ağustos 1876 yılında, 93 gün padişahlık yaptıktan sonra tahttan indirilmiştir.

1. Mustafa (1807-08)

Sultan 4. Mustafa, İstanbul’da 8 Eylül 1779 yılında doğmuş, babası Sultan 1. Abdülhamid, annesi Nüketseza Kadın Sultan’dır. Annesinin iyi bir tahsil yapmasını istemesine rağmen; hırslı, sinirli biri olan 4. Mustafa, hayatını zevk ve sefa içinde geçirmeyi sevmiştir.

Kabakçı Mustafa İsyanı çıktığında, Sultan 3. Selim yerine, 28 yaşında tahta çıkmıştır. Zamanında devlet otoritesi iyice zayıflamış, 4. Mustafa’nın tahta çıkmasında rol oynayan Kabakçı Mustafa ve yandaşları, devlet otoritesinde söz sahibi olmuştur. Hat sanatıyla uğraşan 4. Mustafa, 1 sene padişahlık yapmıştır.

1. Ahmed (1691-95)

Babası Sultan 1. İbrahim ve annesi Hatice Muazzez Sultan olan, Sultan 2. Ahmed, 25 Şubat 1643 yılında, İstanbul’da doğdu. Arapça ve Farsça öğrendi. Orta derecede tahsili olmasına rağmen, devlet işlerinde yakından ilgilendi.

Yazı yazma yeteneği oldukça yüksek olan Sultan 2. Ahmed, birçok Kur’an-ı Kerim yazmış, şairlere ve şiirlere düşkünlüğü ile bilinirdi. 3 yıl 7 ay ve 14 gün tahtta kaldıktan sonra, yakalandığı siroz hastalığı dolayısıyla 6 Şubat 1695 yılında öldü.

Genç Osman (1618-22)

Tahtta en kısa kalan Osmanlı padişahları arasında Genç Osman, 3 Kasım 1604 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babasın 1. Ahmed, annesi aslen Rum olan Mahfirûz Haseki Sultan’dır.

Genç Osman, amcası 1. Mustafa’nın tahttan indirilmesinden sonra 14 yaşında tahta geçmiştir. Terbiyesi ve tahsili iyiydi.

Tercüme edecek kadar;

  • Arapça
  • Farsça
  • Latince
  • İtalyanca
  • Yunanca dillerini biliyordu.

Yedikule Zindanları’nda boğularak şehit edilmiş olan Genç Osman, Şeyhülislam Es’ad Efendi’nin Pertev Paşa’nın kızlarıyla evlenerek, Ömer, Mustafa ve Zeynep adında çocukları oldu.

1. Süleyman (1687-91)

İstanbul’da 15 Nisan 1642 yılında doğan Sultan 2. Süleyman’ın babası Sultan 1. İbrahim, annesi Saliha Dilaşub Sultan’dır. Dindarlığı, dürüstlüğü ve zekâsı ile bilinen bir sultan olmuştur.

Bir dairede 40 yıl boyunca hapis hayatı yaşayan Sultan 2. Süleyman; vatanseverliği, merhameti, nazik kişiliği, rüşvet ve zevk hayatına düşman görüşleriyle yaşadı. Dört yıl süren padişahlık döneminin 2 yılını yatalak olarak geçiren 2. Süleyman, 22 Haziran 1691 yılında öldü.

III. Osman (1754-57)

2 Ocak 1699 yılında İstanbul’da doğan 3. Osman’ın babası Sultan 2. Mustafa, annesi Rus asıllı Şehsuvar Valide Sultan’dır. 3. Osman sinirli biriydi. 56 yaşında tahta çıkmış ancak bu süreye kadar sarayda hapis hayatı yaşamıştır.

Musikiyi sevmediği için, tüm müzisyenleri saraydan uzaklaştırmış, sarayda cariyeleri görmemek için, ayakkabılarına demirden ökçeler yaptırtan biriydi. Çoğu zaman tebdil-i kıyafet ederek, halk arasına karışırdı. 2 yıl 10 ay 18 gün tahtta kaldıktan sonra, döneminde hem içerde hem de dışarıda barış ve huzur yaratmıştır.

Mehmed Vahdettin (1918-22)

Tahtta en kısa kalan Osmanlı padişahları içinde, 36. ve son padişah, Sultan Mehmed Vahdettin’dir. Babası Sultan Abdülmecid, annesi Gülüstü Kadın Efendi’dir. 2 Şubat 1861 yılında İstanbul’da doğan Mehmet Vahdettin, çok küçük yaşlarda hem annesini hem de babasını kaybetmiştir.

Şayeste Kadın tarafından büyütülen Mehmed Vahdettin, çok okuyan biriydi. Nezaketiyle bilinirdi. Sultan Mehmed Reşad’ın padişahlığı döneminde, Sultan Abdülaziz’in oğlu Yusuf İzzeddin veliaht olmuş, ancak ölümü sonrasında veliaht olarak Sultan Mehmed Vahdettin gelmiştir.

Veliaht olduğu sürede çıkan 1. Dünya Savaşı’nda, Osmanlı Devleti adına Almanya’ya resmi bir gezi yaparak Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer aldı. Sultan Mehmed Reşad’ın ölümünden sonra Sultan 6. Mehmed Vahdeddin unvanıyla 4 sene padişahlık yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal