Tahran'daki kritik zirveye adım adım! Başkan Erdoğan, Putin ve Reisi bir araya geliyor

Ortadoğu’da yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülen süreçte dünyanın gözü yarın Tahran’da yapılacak üçlü zirvede olacak. Zirvenin ana gündeminde Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine olası operasyonu, sığınmacıların geri dönüşü ve anayasal geçiş süreci yer alıyor.

18.07.2022-09:25 - (Son Güncelleme: 18.07.2022-10:06)

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail, Filistin ve Suudi Arabistan'ı etkileyen Ortadoğu turunun hemen sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Tahran'da üçlü zirve olacak. Ortadoğu'da yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülen bu süreçte dünyanın tüm dikkati kritik gündemle toplanacak olan üçlü zirveye toplanacak.


Masadaki konular

Görüşmenin ana gündeminin Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine olası terörle mücadele operasyonu, Suriyeli sığınmacıların güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşü, ülkedeki son durum ve anayasal geçiş süreci olması tahmin ediliyor. Rusya lideri Putin, Ukrayna'ya askeri müdahalenin başladığı 24 Şubat'tan günümüze ikinci kez Erdoğan ve Reisi ile görüşmek üzere Rusya'nın dışına çıkacak.

Yapılacak olan kritik toplantıda Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör odaklarını sınırlarından temizlemek içiin uluslararası hukuka uygun olarak gerçekleştireceği olası operasyon yeralacak. Son olarak Barış Pınarı Operasyonu'nun sonrasında ABD ve Rusya ile yapılan mutabakatla birlikte 30 kilometrelik hat belirlenerek terör örgütü PKK/PYD/YPG unsurlarının bölgeden temizleneceğinin taahhüt edilmesine rağmen terörist unsurlar Türkiye'nin harekat bölgelerine taciz ve saldırı girişimlerini devam ettirdi.


Türkiye'nin olası operasyonu masada

Başkan Erdoğan ise 'Suriye sınırımızda oluşturmaya başladığımız güvenlik koridorunun eksiklerini tamamlamayla ilgili hazırlıklarımız biter bitmez yeni harekatlara başlayacağız' açıklamalarıyla belirlenen hattın Türkiye tarafından terörden temizleneceği mesajını verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bu çerçevede gerçekleştireceği olası operasyon yapılacak olan görüşmede masada yer alacak. Suriye'ye insani yardımlar Türkiye üzerinden ulaştırılmakta. BMGK Suriye'ye sınır ötesi yardım mekanizmasını geçtiğimiz günlerde 6 ay süreyle uzattı. Ankara, bu yöndeki gayretlerini uluslararası toplum ile işbirliği halinde sürdürürken, bu konunun da görüşmede gündeme gelmesi düşünülüyor.


Tahıl koridoru da konuşulacak

Suriye'deki son durum, siyasi süreç, Suriyeli sığınmacıların güvenli, gönüllü ve onurlu şekilde ülkelerine geri dönmesi gibi konular da üç liderin görüşeceği başlıklardan olacak. Diğer taraftan Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile BM heyetlerinin Ukrayna'daki tahılın tahliyesi için oluşturulması planlanan "tahıl koridoru" mevzusu da gündemde yerini bulmuş olacak. İstanbul'daki tahıl zirvesinde bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması gibi temel teknik hususlarda anlaşma sağlandı. Erdoğan ve Putin'in bu konuyu da gündeme alması bekleniyor.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal