İstanbul tahıl zirvesi nedir? Türkiye diplomaside tarih yazmaya devam ediyor

Türkiye, Karadeniz'de oluşturulması hedeflenen güvenli tahıl koridoruna dair görüşmeler dahilinde, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'i bir araya getiren kritik toplantıya bugün ev sahipliği yaptı. İşte İstanbul tahıl zirvesine dair kritikler...

14.07.2022-10:47 - (Son Güncelleme: 14.07.2022-10:47) İstanbul tahıl zirvesi nedir? Türkiye diplomaside tarih yazmaya devam ediyor

Rusya ile Ukrayna savaşından dolayı tonlarca tahıl ürünü, Ukrayna limanlarından çıkmayı bekliyor. Türkiye, Karadeniz'de oluşturulması hedeflenen güvenli tahıl koridoru ile ilgili görüşmeler dahilinde bugün Rusya, Ukrayna ve BM ile kritik bir toplantı düzenliyor.

3 ülkenin yanı sıra BM yetkilileri de, Karadeniz'den Ukrayna'nın tahıl ihracatını tekrardan başlatma planının önemli noktalarında el sıkıştı. Ayrıca toplantıda, sevkiyatların denetlenmesi ile alakalı İstanbul'da koordinasyon merkezi kurulmasına dair anlaşma da sağlandı.

Erdoğan ve Putin görüşmesi bekleniyor

Yetkililer tarafından verilen bilgilere göre, görüşmeler tahılın Ukrayna'dan nasıl ihraç edileceğine dair parametreler üstünden bir anlaşma ile sonuçlandı. Fakat Batılı bir yetkiliye göre, anlaşmayı Moskova tarafının imzalaması gerekiyor.

Gelecek hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Tahran'da yapacakları görüşme esnasında bunun gerçekleşebileceği düşünülüyor.

 tahıl zirvesi

Tahıl ihracatı anlaşması imzalanacak

Reuters, "Ukrayna tahıl ihracatı anlaşması önümüzdeki hafta imzalanacak" başlığını atarak konuyla ilgili gelişmeleri aktardı.

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM, önümüzdeki hafta Ukrayna'nın Karadeniz'den tahıl ihracatını başlatmasını sağlayacak anlaşmayı imzalayacak.

"Açlığı hafifletmek için umut ışığı"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görüşmenin "insanların acılarını dindirmek ve dünya çapında açlığı hafifletmek için bir umut ışığı sağladığını" söyledi.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal