Sürücülere müjde! Ticari araç yaş sınırı uzatıldı. Bakın kaç oldu?

Yük ve yolcu taşımacılığı sektöründe sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla getirilen 69 yaş sınırı uygulaması, yıl sonuna kadar uzatılmıştır. Bu kararla birlikte, 69 yaşın üzerindeki sürücülerin mesleki yeterlilik belgeleri süresi de tekrar uzatılmıştır.

26.01.2024-17:08 - (Son Güncelleme: 26.01.2024-17:36)

Eylül 2021'e kadar olan dönemde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın ilgili yönetmelikleri gereğince, kara yoluyla ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin mesleki yeterlilik belgeleriyle çalışabilecekleri sürelere ilişkin yaş sınırı 66 olarak uygulanıyordu. Ancak, Kovid-19 salgını normalleşme süreci ve ticaret hacmindeki artış nedeniyle sektördeki mesleki yeterlilik belgesine sahip sürücü ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla geçici bir düzenleme yapılmıştır.

Güncelleme açıklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından getirilen yeni düzenleme ile ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin mesleki yeterlilik belgesi alabilmeleri için uygulanan yaş sınırı değiştirildi. Daha önce 66 yaş olarak belirlenen yaş sınırı, 31 Aralık 2023 tarihine kadar "69 yaşından gün almamış olmak" şeklinde güncellendi.

Bu düzenleme, ticaret hacmindeki artış ve sektördeki sürücü ihtiyacını karşılamak adına alınan geçici önlemler kapsamında yapıldı. Buna göre, 69 yaşına kadar olan sürücüler, mesleki yeterlilik belgesi alarak ticari taşımacılık faaliyetlerini sürdürebilecekler.

Ticari araç sürücülerinin "yaş şartı" 1 yıl uzatıldı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremler, sürücü eğitimlerini olumsuz etkiledi ve sektörde yeni sürücü ihtiyacını artırdı. Bu durumu dikkate alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ticari taşımacılık faaliyetlerinde yaş sınırı değişikliğini 2024 sonuna kadar uzattı.

Depremin neden olduğu olumsuz etkiler, sektördeki sürücü açığını artırarak taşımacılık faaliyetlerinde mağduriyetlere yol açtı. Bu bağlamda alınan önlemlerden biri olarak, mesleki yeterlilik belgesi alacak sürücülerin yaş sınırı 2024 sonuna kadar "69 yaşından gün almamış olmak" olarak güncellendi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal