Süreç an itibariyle başladı: İsrail ile Hamas esir takası yapacak mı?

İsrail ile Hamas arasında yapılması beklenen esir takası konusunda Katar’da resmi görüşmeler başladı. Doha’da özel bir komplekste başlayan görüşmelerin yaklaşık 2 hafta kadar sürmesi bekleniyor. İşte detaylar…

19.03.2024-10:50 - (Son Güncelleme: 19.03.2024-17:07)

Tel Aviv ile Hamas arasındaki esir takası konusunda resmi görüşmelerin Katar’ın başkenti Doha’da başladığı kaydedildi. İsrail basınının haberine göre, İsrail heyetinin Katar’a ulaşması sonrasında esir takası konusunda resmi görüşmeler başladı.

İsrail ile Hamas esir takası yapacak mı?

AA’da yer alan habere göre; Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrail Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki İsrail heyeti, Doha'ya varışıyla birlikte Hamas ile Tel Aviv arasında esir takası müzakerelerinin resmen başladığını duyurdu. Mossad Başkanı Barnea, bugün İsrail'e geri dönecek ve Mossad, Askeri İstihbarat (AMAN) ve İç Güvenlik Teşkilatı Shin-Bet (Şabak) yetkililerinden oluşan İsrailli üst düzey çalışma ekibi, birkaç gün boyunca Katar'da kalacak.

Habere göre, ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkili, müzakerelerin başladığını ve uzun, zorlu ve karmaşık bir süreç olacağını, çok fazla sabır gerektiğini belirtti.

Süreç an itibariyle başladı: İsrail ile Hamas esir takası yapacak mı?

Süreç 2 hafta sürebilir

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun aktardığı habere göre, Doha'daki özel bir kompleksteki otelde müzakerelerin sürdüğü belirtildi.

Haberde, İsrail ve Hamas temsilcilerinin ayrı odalarda bulunduğu ve bir araya gelmelerinin öngörülmediği, müzakerelerde ise Katarlı ve Mısırlı arabulucuların iki odası arasında gidip geldiği ifade edildi.

Haberde adı açıklanmayan bir İsrailli yetkilinin yaklaşık iki hafta sürebileceğini söylediği müzakerelerde, Hamas'ın karar verici konumda olmadığı, kararın Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar tarafından verileceği ve herhangi bir ilerleme için Sinvar'ın yanıtının 24 ila 36 saat sürebileceği belirtildi.

Tel Aviv heyeti Katar’a ulaştı

Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki İsrail heyeti, esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin yeni turu için dün Katar'ın başkenti Doha'ya gitmişti. İsrail heyetinde, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusunda kaçırılan ve kayıp kişiler dosyasının sorumlusu Nitzan Alon'un da yer aldığı belirtildi. 

Haaretz gazetesi, İsrail'in ateşkes ve esir takasına ilişkin müzakereleri arabulucular olmaksızın doğrudan Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ile yapacağını öne sürmüştü. Hamas, 14 Mart'ta, İsrail ile ateşkes ve esir değişimi mutabakatına ilişkin teklifi Katar ve Mısır'daki arabuluculara ilettiklerini duyurmuştu. İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada ise Hamas'ın son teklifindeki taleplerinin "akıl dışı" olduğu savunulmuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal