Adalet Bakanı Tunç duyurdu: ‘9. Yargı Paketi hazırlıklarını sürdürüyoruz’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi’nin hazırlıklarının sürdüğünü dile getirerek, "Ülkemizde cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik, yapanın yanına kar kalmamasına yönelik bazı yasal düzenleme ihtiyaçları var. Bununla ilgili taslak çalışmalarını milletvekillerimizin takdirlerine sunacağız" sözlerine yer verdi.

19.03.2024-10:29 - (Son Güncelleme: 19.03.2024-17:07)

Ankara’daki iftar programında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk devleti konusunda tarafsız ve bağımsız yargının kilit bir unsur olduğunu belirterek, ‘’Nasıl dördüncü kuvvet medya şartsa demokrasiler için hukuk devletinde de yargının tarafsız ve bağımsız olması çok önemlidir. Tabii milletimizin, vatandaşlarımızın adalete güvenini en üst noktaya çıkarmak için son yıllarda önemli reformlar yaptık. Sessiz devrim sayılabilecek mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirdik. Mevzuatımızın çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirilebilmesiyle ilgili çok önemli mesafeler aldık. anayasa değişiklikleriyle gerçekleştirdiğimiz reformlar ülkemizin hukuk devleti niteliğini güçlendirdi. Tabi mevzuatın iyileştirilmesi noktasında ülkemiz planlı bir yargı reformu içerisine girdi 2009'dan itibaren hepinizin bildiği gibi. İlk yargı reformu stratejimiz 2009-2015, ikinci yargı reformu stratejimiz 2015-2019, üçüncüsü de 2019 ve bugüne kadar olanı kapsamıştı. Ve son yargı reform strateji kapsamında da 8 yargı paketini hayata geçirmiştik. 8. Yargı Paketi de TBMM tatile girmeden önce seçim için ara vermeden önce yasalaşmıştı. Bu pakette de yargının etkinliğinin hızlandırılması, yargı hizmetlerinin memnuniyeti daha da ileriye taşımak ve özellikle vatandaşlarımızın hak arama hürriyetini daha da genişletmek ve kişisel verilerin korunmasına yönelik öneli düzenlemeler gerçekleştirmiştik.’’ dedi.

‘9. Yargı Paketi hazırlıklarını sürdürüyoruz’

Ensonhaber’in yer verdiğine göre; 9. Yargı Paketi'nin hazırlıklarına devam ettiklerini ifade eden Tunç, "Meclis'in takvimi nedeniyle o pakette yer alamayan birçok husus var. Özellikle Ceza Mahkemesi Kanunu ile ilgili. Ülkemizde cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik, yapanın yanına kar kalmamasına yönelik bazı yasal düzenleme ihtiyaçları var. Bununla ilgili taslak çalışmalarını milletvekillerimizin takdirlerine sunacağız. Yine 9. Yargı Paketi'nde yargımızın ihtiyacı olan yargı hizmetlerinin etkinliğini daha da arttırmaya yönelik önemli yasal düzenlemelerimiz olacak. Meclis açıldığında seçim sonrası inşallah Meclisimizin takdirlerine taslak çalışmamızı sunacağız." diye konuştu.

Adalet Bakanı Tunç duyurdu: ‘9. Yargı Paketi hazırlıklarını sürdürüyoruz’

‘Son 22 yılda önemli düzenlemeleri hayata geçirdik’

Tunç, 22 yıldır temel mevzuatın tamamını değiştirdiklerini belirterek, "Temel kanunlarımız çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirildi. Toplumun ve ticaretin değişen dinamikleri ile yeni suç tiplerinin ortaya çıkması, yeni ihtiyaçların doğmasına neden oluyor. Bu ihtiyaçları karşılamak için yargı paketleriyle yeni düzenlemeleri Meclis gündemine getiriyoruz. Ayrıca, temel mevzuatımızdaki değişikliklerin yanı sıra anayasamızda reform niteliğinde yenilikler ve değişiklikler gerçekleştirdik. Bu adımlar, ülkemizin hukuk devleti niteliğini daha da güçlendirdi ve hak arama hakkını artıran önemli düzenlemeleri hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

’İnşallah yeni anayasayı da yapmak bu ülkeye nasip olur’

Anayasadaki yapılan reform niteliğindeki değişikliklere vurgu yapan Tunç, bu değişikliklerin darbeci ve vesayetçi ruhu tam olarak kaldırmadığını ifade etti. Bu değişikliklerin yeknesaklığı bozduğunu ve devlet ile yargı kurumları arasında görüş ayrılıklarına neden olduğunu dile getirdi. Bu durumun, yeni bir anayasa ihtiyacını gösterdiğini belirtti.

Tunç, herkesin yeni bir anayasa gerekliliğini kabul ettiğini söyleyerek, bu ihtiyacın parlamentoda uzlaşı ile karşılanmasını ve Türkiye'nin yeni bir anayasa yapma fırsatını temenni etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal