Süleyman Şah Türbesi nerede? Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak mı?

Türkiye 'nin terör örgütü PKK 'ya karşı olarak başlatacağı harekat yavaş yavaş belli olmaya başladı ve Süleyman Şah Türbesi 'nin de yeniden Karabozak 'a taşınması ihtimali gündeme geldi. Peki Süleyman Şah Türbesi nerede? Süleyman Şah 'ın türbesi şu anda nerde korunuyor? Detayları haberimizin devamında..

26.05.2022-17:53 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-17:53) Süleyman Şah Türbesi nerede? Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak mı?

Türkiye, Suriye 'deki PKK terör örgütlerinin tehditlerine karşı olarak başlatacağı harekat planını hazırlarken bir yandan da 7 sene öncesinde sınırlarımız içine taşınan Süleyman Şah Türbesi 'nin de eski yerine yeniden nakledilmesi için çalışmalara başlayacak.

Türkiye 'nin Ayn İsa, Ayn el - Arab, Menbiç ile Tel Rifat 'ta konuşlu olan PKK varlığını sonlandıracak harekata Suriye Milli Ordusu ile beraber 50 bin kişilik de güç katılacak. Yaklaşık olarak 15 bin kilometrekarelik bir alanın özgürleştirileceği harekat alanında Suriye 'nin de en büyük barajlarından olan Set Tişrin, Minnig Havalimanı ile Halep şehrine açılan bir kapı niteliğinde olan Tel Rifat şehri gibi son derece kritik yerler bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan terör operasyonu ile 7 sene önce mefdun olduğu Karakozak 'tan Eşme 'ye nakli gerçekleşen Süleyman Şah Türbesi 'nin taşınma ihtimali olduğu da gündeme gelen konular arasında yer aldı.

Süleyman Şah Türbesi Nerede

Türkmenler, bu uğurda canımızı vermeye hazırız!

Türbe etrafında terör örgütleri PYD ile DEAŞ 'a karşı günler boyunca savaşan Türkmen komutanlardan Zekeriya Karslı ise gazetemiz için özel olarak yaptığı bir konuşmasında Saygı Türbesi 'nin olduğu yerde PKK terör örgütlerinin de karargahlarını kurduklarını aktardı.

Menbiç Türkmenlerinden olan Zekeriya Karslı, '' Atamız Süleyman Şah, şehit düştüğü yere geri dönmeli. Binlerce Türkmen bu uğurda canını vermek için hazır. Şu anda PKK teröristleri orada bir kontrol noktası kurdular. Türkiye 'nin havaya uçurduğu köprüyü tamir ederek Menbiç ile diğer PKK işgal bölgelerinin ulaşımını buradan sağlıyorlar. O teröristleri oradan atmak için çok sabırsızız. '' şeklinde konuşarak hislerini dile getirdi.

Terör örgütlerine karşı çok büyük bir darbe olur

Yaşanan gelişmeleri gazetemize değerlendiren emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş ise '' Saygı Türbesi 'nin tekrardan Karakozak 'ta inşa edilmesi ve Süleyman Şah 'ın da kendi mezarına taşınması asker, stratejik ve siyasi olduğu kadar hem moral ve motivasyon unsuru da olur '' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan operasyonun Rusya ile müşterek olarak devriye sahasında yapılacağının altını çizen Karakuş, '' Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüş planlamaları da bu esas üzerine hazırlanmıştır. Türkiye 'nin Irak ile Suriye konusunda attığı adımlar ise uluslararası güçler tarafından iyi bir şekilde okunmalıdır. Irak 'ta gerçekleşen Pençe harekat zincirinin Suriye 'de devam ettirilmesi ise hem terör cephesine hem de destekçilerine karşı çok büyük bir darbe anlamına gelir. Bunun yanı sıra teröre karşı vermiş olduğumuz haklı mücadele farklı aktörler ile bir çatışma boyutuna da evrilmemelidir. '' şeklinde konuştu.

Süleyman Şah Türbesi

Bölgede tam 15 tane Türkmen köyü var

Türk tarihi açısından büyük bir önem arz eden kişilerden bir tanesi olan Süleyman Şah 'ın Fırat Nehri üzerinde Türk toprağı niteliğinde olan Caber Kalesi içinde yer alan mezarının olduğu alanda tam adet Türkmen köyü yer alıyor. Osmanlı Devleti 'nin bir tür güvenlik amacı olarak Türkmenleri yerleştirdiği Kabir İmo, Cubbul Kadir, Hoşeriye, Harrus, Karakozak gibi köyler PKK işgalinin sonrasında ise önemli ölçüde boşaltılmıştır.

Terörden kaçarak Fırat Kalkanı 'na sığınan Türkmenler de tekrardan dönüş yapmak için gün saymaktadırlar. Emekli Albay olan Ali Denizli ise '' Türbe sahası, uluslararası yapılan anlaşmalar gereğince Türk toprağı sayılıyor. Naaşın Eşme 'den alınarak tekrardan Caber 'e götürülmesi kadar önemli bir başka konu ise temin edilmesidir. Eğer Menbiç, Ayn İsa, Ayn el - Arab aksı terör örgütlerinden temizlenir ise Süleyman Şah 'ın da hiç vakit kaybı yaşanmadan asli olan istiratgahına yeniden taşınması gerekiyor '' açıklamasını yaptı.

Askeri açıdan biz hazırız

Tel Rifat merkezli olan muhalif gruplardan Liva el Fetih Tümeni Komutanı olarak görev yapan Yahya Kalender ise operasyonun askeri bir zorluğunun olmadığını belirtti.

'' Siyasi zorluların ortadan kalkması sonucu Tel Rifat aksının tamamen temizlenmesi işlemi yalnızca saatler alır '' şeklinde konuşan Kalender sözlerine şu şekilde devam etti:

'' Rusya verdiği sözde durmadı. Soçi anlaşmasına göre PKK 'nın Ayn el - Arab, Ayn İsa, Tel Rifat ile Menbiç bölgelerini 3 sene önce boşaltmış olması gerekiyordu. Yalnızca Tel Rifat, Ayn Dakne, Minnag gibi kasabalardan 150 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Camilerimiz, evlerimiz, okullarımız ile iş yerlerimiz de tamamen yağmalandı ve evlerimizin duvarlarında asılı olan elektrik kablolarına kadar her şeyi sökerek sattılar. Bütün bunların yanı sıra PKK yancısı olan binlerce kişi de Tel Rifat 'a getirildi. Eğer Tel Rifat PKK 'dan arındırılırsa o zaman Afrin, Azez, Mare ile El Bab da dahil olmak üzere PKK örgütlerinin tacizlerine maruz kalan pek çok özgür kasaba, köy ile kent de çok daha güvenli bir hale gelecektir. ''

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal