Sudan'daki Askeri Darbenin Sebebi Belli Oldu!

Sudan'da askeri darbe girişimi oldu. Hükümet liderlerinin tutuklanması üzerine halk, sokak eylemlerine davet edildi.

25.10.2021-08:42 - (Son Güncelleme: 27.10.2021-16:20) Sudan'daki Askeri Darbenin Sebebi Belli Oldu!

Son dakika gelen bilgilere göre, Sudan'da askeri birlikler koalisyon hükümetinin liderlerini tutuklayarak yönetime el koydu. Hükümet liderlerinin tutuklanması üzerine sivil itaatsizlik çağrısı yapan partiler, halkı sokak eylemlerine davet etti.

Sudan'da bir grup askeri birlik, sabah saatlerinde Sudan Devlet Başkanı Abdullah Hamduk ile ülkenin koalisyon hükümeti liderlerini tutukladığını açıkladı. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, koalisyon liderlerinin göz altına alındığını öğrenen Sudan vatandaşları belli bölgelerde eylem yapmaya başladı. Askeri birlik yaptığı açıklamada, tutuklanan kişiler arasında Özgürlük ve Değişim Güçleri'nden yöneticilerin de bulunduğu açıkladı.

SUDAN HALKI SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Yapılan gözaltılar sonucunda Sudan'ın başkenti Hartum'da sokak eylemleri başlarken, halk belli bölgeleri trafiğe kapayarak lastik yaktı. Ülkede askeri darbe sonrasında internet ve telefon hatlarında kesinti yaşanırken halkın organize olması engellenmek istendiği aktarıldı.

SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI

Sudanlı siyasi oluşumlar ve sendikalar, darbe girişimiyle birlikte halkı sivil itaatsizliğe çağırdı.

SUDAN'DAKİ DARBE GİRİŞİMİ

 Geçtiğimiz Eylül ayında yaşanan bir diğer darbe girişimi sonrasında, İktidar güçleri askeri birliklerle anlaşmıştı. Bu durum karşılığında ordunun yönetimden çekilmesi istenmişti. 16 Ekim tarihinde ise koalisyon partilerinin hükümeti fesh etmesi ve yeni hükümetin kurulmaması sebebiyle askeri birlikler bir süredir yönetime ve siyasi oluşumlara baskı yapıyordu.

SUDAN HÜKÜMETİ SADECE 10 AY YÖNETİMDE KALABİLDİ

2020 yılının Ocak ayında başa gelen Başbakan Hamduk ve ekibi sadece 10 ay iktidarda kalabildi. 26 üyeden oluşan kabinede Barış Bakanlığı bile bulunuyordu.

BİR ÖNCEKİ HÜKÜMETTE DARBE İLE YÖNETİMİ BIRAKMIŞTI

Sudan'ın eski cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 11 Nisan 2019 tarihinde askeri darbe ile yönetimden ayrılması sonucunda eylül ayında Abdullah Hamduk tarafından geçiş hükümeti kurulmuştu, bu hükümette 21 bakan görev almıştı.

İSTİKRARSIZLIĞIN SEBEBİ EKONOMİK SORUNLAR

İktidara gelmeden önce uluslararası sorunları çözmeye çalışan Başbakan Hamduk, iktidara geldiğinde sorunları 1 ay içinde çözeceğini belirtmişti. Ancak yeni hükümet geldiğinden beri hem siyasi hem de ekonomik sorunlarda herhangi bir değişim olmadı. Enflasyon yüzde 200'e yükselirken 1 dolar 240 Sudan Lirası'na yükseldi. Bu olaylar karşısında zaman zaman sokak eylemlerinde bulunan sivil halk eylemlerini askeri darbe gününe kadar sürdürmeye devam etti. Analizler askeri darbe öncesi yönetimin ekonomik sorunları çözmesi halinde, istikrarın süreceğine ve darbenin olmayacağını öngörüyordu.

SUDAN'DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Sokaklara darbeyi önlemek için çıkan halka, evlerinize dönün çağrısı yapan ordu yetkilileri, halkı protesto yapmamaları ve darbeye karşı gelmemeleri konusunda uyardı.

BAŞBAKAN HAMDUK'UN NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Sudan'da yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, darbeci güçler Hamduk'u darbeyi reddetiği için tutukladı. Hamduk'un nerede olduğu bilinmiyor. Sudan Dışişleri Bakanı Meryem el-Mehdi, Sudan devlet televizyonuna yaptığı açıklamada telefon hatlarının kapatılması sebebiyle bakanlar arası iletişimin sağlanamadığını belirtti.

ASKERLER GAZETECİ VE RADYO YAYINCILARINI GÖZALTINA ALDI

Sudan yerel kaynaklarından elde edilen bilgilere göre darbeci güçler, televizyon ve radyo kanallarını basarak gazeteci ve radyo yayıncılarını gözaltına aldı. Sudan Enformasyon Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Askeri güçler, Umdurman'daki radyo ve televizyon karargahını bastı ve çok sayıda çalışanı gözaltına aldı."

AVRUPA BİRLİĞİ: ENDİŞELİYİZ

Avrupa Birliği, Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell,  Sudan'daki olayların gelişiminden endişe duyduklarını belirtirken Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda şu sözlere yer verdi; "Sudan'da devam eden olayları büyük endişeyle takip ediyoruz. AB, tüm paydaşları ve bölgesel ortakları geçiş sürecini yeniden rayına oturtmaya çağırıyor. Sudan'da bir başka darbe girişimi olduğuna dair haberler dehşet verici ve bu girişimin açıkça kınanması gerekiyor. Sudan'da güvenlikten ve devlet düzeninden sorumlu olan herkesi demokrasiye barışçıl siyasi geçiş sürecini sürdürmeye ve halkın iradesine saygı duymaya çağırıyorum."

DARBE KARŞITI EYLEMLER BÜYÜYOR

Askeri yönetimin sona ererek, sivil yönetimin tekrar iktidar olmasını isteyen protestocular, Sudan'ın başkenti Hartum'da ana caddelere ve yollara barikatlar kurdu. Eylemciler, lastik yakarak darbe karşıtı sloganlar attılar.

PROTESTOLARIN ŞİDDETİ BÜYÜYOR

Başkent Hartum'da yoğun bir şekilde bulunan askeri birlikler şimdiye kadar 7 kişiyi öldürürken, 150 kişinin üstünde kişi yaralandı.

BAŞBAKAN HAMDUK'UN SON DURUMU

Sudan'da 25 Ekim sabahı Başbakan Abdullah Hamduk ile çok sayıda siyasetçi gözaltına alınmış, Hamduk'un dün akşam serbest bırakıldığı açıklanmıştı.

Askeri müdahalenin ardından hükümetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi parti, halka sokağa inme çağrısı yapmıştı.

Çağrının ardından başkent Hartum'un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başlamıştı.

İÇ SAVAŞI ENGELLEMEK İÇİN DARBE YAPILDI

General Abdulfettah El-Burhan, ordunun iç savaşı önlemek için yönetime el koyduğunu söyledi.

Darbecilerin lideri General Abdulfettah El-Burhan, görevden alınan Başbakan Abdullah Hamduk'u evinde tuttuğunu açıklarken sözlerine şu şekilde devam etti;  "Sağlığı iyi. Evine dönecek. Evinde kalsaydı, zarar görebilirdi"

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal