Spor Yaparken Sakatlamayı Önlemenin Yolları

Covid- 19 salgınından dolayı özellikle son zamanlarda spor yapanların sayısı arttı. Kendini evinde karantina altına alan birçok kişi hareketsizliği bozmak için spor yapmaya başladı. Ancak spor yaparken bazı hususlara dikkat edilmez ise sakatlıklar yaşanabilir. İşte spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler…

06.04.2020-12:41 - (Son Güncelleme: 06.04.2020-12:10) Spor Yaparken Sakatlamayı Önlemenin Yolları

Zemin bozuklukları, yanlış ayakkabı ve malzeme seçimi gibi çevresel etmenlerin eksik ya da yetersiz olması spor esnasında yaralanmalara neden olabiliyor.

Bunların yanı sıra fiziksel eksiklik, kas zayıflığı, aşırı yüklenme, yorgunluk ve spor öncesi iyi ısınmamak gibi nedenler de spor esnasında sakatlanma riskini artırır. Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, spor yaparken meydana gelen yaralanmalara ilk müdahale ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

YAŞ VE KAS GÜCÜNE UYGUN SPOR DALI SEÇİLMELİ

Hareketsiz bir yaşam tarzı birçok sağlık sorununa neden olur. Bu sorunları önlemek için mutlaka spor yapmak gerekir. Fakat sağlıklı olmak için yapılan sporun sakatlanmalara neden olmaması için gerekli birkaç önlemin alınması gerekiyor. Kişilerin fiziksel özelliklerine, yaşa ve kas gücüne uygun spor dallarına yönelmeleri sakatlanma riskini azaltır.

Spor sakatlanmaları yapılan sporun branşına göre değişiklik göstermesiyle birlikte sıklıkla; uyluk, ayak bileği, diz ve kasık bölgelerinde görülür. Kolun daha fazla enerji ile kullanıldığı voleybol, basketbol, tenis, yüzme, hentbol, halter gibi spor dallarıyla ilgilenen kişilerde ise omuz ve dirsek yaralanmaları daha sık görülür.

Spor sakatlanmalarının önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler;

  • Düzgün zeminde spor yapılmalı,
  • İklim koşulları uygun olmalı,
  • Spora başlanmadan önce sağlık kontrolleri yaptırılmalı,
  • Spor öncesinde yeteri kadar ısınmak gerekir,
  • Spor sonrası esneme germe hareketleri yapılmalı,
  • Spor esnasında oluşan sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için başta su olmak üzere bol sıvı tüketilmeli.

İLK ANDA MÜDAHELE ETMEK ÇOK ÖNEMLİ

Spor yaralanmalarında yapılan ilk müdahalelerde, acil cerrahi gerektirmeyen durumlarda soğuk tedavisi ana tedavi yöntemlerinden biridir. Soğuk tedavisinde amaç, kanama ve yangıyı kontrol altında almaktır. Bu tedaviye yaralanmayı takiben başlanıp sonraki ilk 48-72 saat devam edilmelidir.

Soğuk uygulama sayesinde sakatlanan bölgede kan akımı yavaşlar ve böylelikle kanama ve ağrı azalır. Tüm spor yaralanmalarından sonra şişlik ve kanamaya ait işaretler ortadan kalkana dek soğuk kompres yapılmalıdır. Soğuk uygulaması 2 saatte bir, 20 dakikayı geçmeden buz torbaları ya da dondurulmuş jeller ile deri ile direkt olarak temas etmeden uygulanabilir. Bir günde toplam uygulama süresi 2 saati geçmemelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal