Evde Egzersiz Yaparken Lif Kopmasına Dikkat! Lif Kopmasına Ne İyi Gelir?

Covid-19 salgını nedeniyle herkes bir süredir evinde vakit geçiriyor. İşlerini evinde yapıyor, eğitimine evinden devam ediyor. Bunun yanı sıra hemen herkes hareketsizliği azaltmak için evde egzersiz yapıyor. Ancak egzersiz yaparken ani bir hareket lif kopmasına neden olabilir. Peki, lif kopmasına ne iyi gelir?

06.04.2020-07:27 - (Son Güncelleme: 06.04.2020-07:20) Evde Egzersiz Yaparken Lif Kopmasına Dikkat! Lif Kopmasına Ne İyi Gelir?

Lif kopması kendiliğinden iyileşebileceği gibi ciddi durumlarda ameliyat gerekebilir. Coronavirüsü salgını nedeniyle hayati bir risk olmadığı sürece hastanelere gidilmemesi gerekiyor. Bu nedenle evde hareketsizliği azaltmak için egzersizler yaparken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Ani bir hareket vücutta lif kopmasına neden olabilir. Peki, lif kopması nedir? Lif kopması en sık nerelerde gerçekleşir? Lif kopmasının belirtileri nelerdir? Lif kopmasına ne iyi gelir? İşte detaylar

LİF KOPMASI NEDİR?

Liflerden oluşan kaslar, iskelet sistemini sararak hareket etmeyi sağlar. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen kasların aşırı gerilmesi ya da zorlanması durumunda lif kopması yani kas yırtılması meydana gelir. Genel olarak sporcularda karşılaşılan bir durum olan kas yırtılması, liflerin arasında meydana gelen kanamaya verilen addır. Kas yırtılmasının meydana geldiği bölgeyi hareket ettirmenizde herhangi bir engel oluşmaz. Fakat bölgede şiddetli ağrıyla beraber şişlik oluşur. Kas yırtılması zorlamadan dolayı liflerde kopma yaşanır ve bu durum kasların zedelenmesine neden olur. Ancak kaslar çok kanlanan bir dokuya sahip olduğu için oldukça hızlı bir şekilde iyileşme gösterir.

LİF KOPMASI EN SIK NERELERDE GÖRÜLÜR?

Lif kopmasının vücudumuzda en sık görüldüğü yerler şu şekildedir:

  • Baldır,
  • Ön kol,
  • Arka kol,
  • Omuz,
  • Göğsü omuza bağlayan kaslar.

LİF KOPMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lif kopması belirtileri şu şekildedir:

  • Lifin koptuğu kasta çok fazla ağrı olur,
  • Hasarlı kas maksimum performansla kullanılamaz,
  • Hasarlı bölgede deri altında kan toplanması sonucu deride morarma ve kızarıklık görülür,
  • Lifin koptuğu kasla yapılan hareketler bozulur.

LİF KOPMASINA NE İYİ GELİR?

İlk olarak lif kopması ile birlikte herhangi bir kemik ya da sinir hasarı olup olmadığı kontrol edilmesi gerekir. Böyle bir durum varsa en kısa sürede bir hastaneye giderek tedavisi yapılmalıdır. Kas lifindeki sorun MR ile belirlenir. Kendiliğinden iyileşemeyecek olan yırtılmalarda kas liflerini uç uca dikmek gerekir. Fakat ufak çaplı yırtılmalar varsa hastanın sorunlu bölgesi bandaj ile sabitlenir, antienflamatuar ilaçlar önerilir ve hastaya fazla hareket etmemesi söylenir. Bu şekilde lif 1 ila 2 hafta içerisinde iyileşme göstererek eski haline döner. Kemiklerde bir sıkıntı varsa bu durumun düzelmesi 1-2 ayı bulabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal