Futbol Terimleri

Futbolseverlerin aşina olduğu ancak futbola ilgisi olmayan ya da fazla ilgisi olmayanların anlamlarını merak ettiği futbol terimleri oldukça fazla… Biz de dünyanın ve Avrupa’nın en popüler sporu olan futbola dair bilinmesi gereken futbol terimlerini sizler için derledik.

17.01.2019-17:34 - (Son Güncelleme: 17.01.2019-17:28) Futbol Terimleri

Futbola ilişkin pek çok terim bulunurken, söz konusu terimler bir futbol müsabakasının nasıl oynanacağına, futbolda uyulması gereken temel kurallara ve bu sporun ana hatlarına yön vermektedir.

Bahsi geçen kuralların bilinmemesi durumunda futbol müsabakası oynanırken, karşılaşmayı izleyen seyirciler açısından pek çok zorluk yaşanacaktır.

İşte futbola dair bilinmesi gereken, olmazsa olmaz terimler:

Gol: Topun tamamının kale çizgisinden içeri girmesidir.

Aut: Atak yapan takımda forma giyen bir oyuncunun kaleye çektiği bir şutun kale üzerinden veya yanlarından dışarı doğru çıkmasıdır.

Ofsayt: Bir futbolcunun gövdesinin, kafasının veya ayağının bir bölümünün, rakip takımın kale çizgisine oyundaki toptan ya da kendisine yakın olan son rakibinden daha da yakın olması anlamına gelir.

Faul: Bir oyuncuya, rakip takımın oyuncusu tarafından kural dışı hareketlerde bulunma durumuna verilen isim. (Tekme atmak, formasından tutmak, düşürmek vb.)

Kale vuruşu: “Aut atışı” olarak da nitelendirilen bu terim, rakip takımın çektiği şutun kaleye isabet etmemesinin sonucunda yapılır.

Taç atışı: Topun, sahanın yan kısımlarında bulunan çizgilerin dışına çıkmasıyla beraber, çıktığı yerden el ile başlatılmasına denir.

Ceza sahası: Kalelerin ön bölümünde ve sahanın iki tarafında yer alan bölge ceza sahasıdır.

Atak: Gol atmak amacı ile rakip yarı sahaya doğru hamlede bulunmak anlamını taşır.

Defans: Rakip takımın gol atmasına engel olmak amacıyla yapılan savunmadır.

Asist: Aynı formayı giydiği takım arkadaşının golle buluşması için verilen pas ya da ortadır.

Top sürme: “Dribling” olarak da nitelendirilen bu hareket, saha içerisinde topla ilerletmektir.

Korner: Defansta forma giyen oyuncuların veya kalecinin, kale yan çizgilerinden topu çıkarması ile ya da rakip takımın vuruşunda oyunculara çarparak topun kale yan çizgilerinin dışına çıkması sonucu köşe gönderinin bulunduğu yerden yapılan atıştır.

Frikik: Oyunda faul yapılan oyuncunun bulunduğu takımın kullandığı vuruştur.

Penaltı: Bir oyuncunun rakip takım oyuncusuna ceza sahası içerisinde yaptığı faul ya da topa bilinçi şekilde elle müdahalesi sonucu kullanılan vuruş türüdür. 

Son Dakika Spor Haberleri için aşağı kaydırın.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal