Spesifik Ne Demek?

Özellikle dilimize yabancı dillerden geçmiş kelimelerin anlamları bilinmemektedir. Bununla birlikte bu kelimelerin yazımları da karıştırılıyor. Peki, spesifik anlamı nedir, TDK nasıl açıklıyor, eş anlamlısı nedir, spesifik olarak ne demek?

16.05.2021-18:01 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-17:21) Spesifik Ne Demek?

Spesifik kelimesi aslında çeşitli bilim dallarına ait mesleki terminoloji içerisinde yer bulan bir ifadedir. Bununla birlikte anlamı bir miktar değişime uğramış ve günlük konuşma dilinde yayılmış, pek çok farklı bağlam içinde kendine yer edinmiştir. Bu sebeple, spesifik kelimesini ilk defa duyanlar kelime anlamı nedir, spesifik özellik ne demektir gibi soruların yanıtını bulmaya çalışıyor. 

NE DEMEK?

Fransızca kökenli olan spesifik kelimesi 'specifique' kelimesinden gelmektedir ve özgül, bir türe özgü, bir türü tanımlayan ayırt edici özellik anlamlarını karşılayan kavram olarak kullanılır. Tıpta, biyolojide ve kimyada terim olarak sıkça kullanılan bu kelime, kendine has ve karakteristik özellikleri anlamsal olarak ifade etmektedir.

SPESİFİK ÖZELLİK NEDİR?

Spesifik kelimesinin tek başına karşıladığı anlamı belirtmek için "spesifik özellik" kalıbı da sıklıkla kullanılır. Fakat bu ifade anlamda değişime herhangi bir şekilde yol açmaz. Bu ifade yine bahsi geçen durumun, türün ya da herhangi bir şeyin kendine has ve karakteristik özelliklerini yansıtacak şekilde ifade eder.

NASIL KULLANILIR?

Komik duruma düşmemek için kelimenin doğru kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Günlük dile yerleşen ve daha çok "karışık, karmaşık" manalarına gelebilecek bir şekilde yanlış kullanılan bu kelime, bazı kesimler tarafından sadece yabancı kökenli kelime olması nedeniyle kullanılmaktadır. Bu durum, kelimenin anlamını gözetmeksizin yerli yersiz kullanımına neden olur.


EŞ ANLAMLISI NEDİR?

Spesifik kelimesinin eş anlamlısı "özellikli" sözcüğü olarak gösterilebilir. Bununla birlikte şahsına münhasır, kendine özgü, özgül, türüne has, gibi ifadeler ile de bu kelime yerine tercih edilebilir.

'SPESİFİK OLARAK' ANLAMI

"Spesifik olarak" diye başlayan cümleler konuşma dilinde oldukça sık karşılaştığımız söz kalıplarından biri. Bu kalıp, "özellikle" kullanımıyla bağdaştırılabilir. Buna örnek olarak;

- Özellikle senden bahsetmiyorum.

- Spesifik olarak senden bahsetmiyorum.

Buradaki kullanım özel olarak sana söylenen bir şey değil, herkesi ilgilendiriyor anlamındadır. Bir şeye özgü olarak söylenen cümlelerde bu söz kalıbı kullanılıyor.

ÖRNEK CÜMLELER

- Durum gerçekten de spesifik bir hal aldı.

- Bu sorunu çözüme kavuşturmak için spesifik bir yol tercih edilmelidir.

- Tedaviye başlamak için bazı spesifik testlerden geçilmesi gerekiyor.

- Koronavirüs için spesifik aşılar üretilmeye başlanmış.

- Spesifik teknolojik sistemler üzerine çalışan söz konusu şirket, ilerleyen zamanlarda epey konuşulacak gibi.

- Söz konusu şehir, bu durumun en spesifik örneklerinden birisine sahip.

- Bu hastalığı teşhis etmek için spesifik bir test bilinmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal