Entelektüel Nasıl Yazılır?

Günümüzün en sık yaşanan sorunlarından biri olan yazım yanlışları zaman zaman karşımıza çıkıyor. Bu hatalardan biri de entelektüel kelimesinin yazımı olabiliyor. Peki, Entelektüel mi entellektüel mi, TDK anlamı ne, doğru yazılışı nedir?

03.10.2020-17:14 - (Son Güncelleme: 12.01.2022-18:01) Entelektüel Nasıl Yazılır?

Türk Dil Kurumuna (TDK) göre aydın olarak ifade edilen entelektüel sözcüğü kelime dağarcığımıza Fransızcadan geçmiştir. Toplam beş heceden oluşan bu kelime TDK içerisinde aynı zamanda fikirsel anlamda çeşitli sorunlar ile ilgili anlamını da taşır. Sıfat olarak nitelendirilen entelektüel kelimesi ile ilgili bilinen bir atasözü yoktur.

ENTELEKTÜEL NASIL YAZILIR?

Entelektüel kelimesi daha bir sıklıkla kişileri nitelendirme maksadıyla birlikte kullanılır. Entelektüel olmak için ise öncelikle merak etmek gerekir. Merak etmek, düşünmek ve nedenini sormak için bir eğilim durumudur. Olay ve kişileri anlamak için bir susuzluk ve keşfetme arzusunu bünyesinde barındırır.

Fikri alçakgönüllülük ise ikinci adımdır. Birinin zihinsel sınırlamalarına ve hatalarına sahip olma isteğini belirtir. Fikri statü ya da prestij ile umursamaz. Entelektüel özerklik ise aktif, kendini yönlendiren düşünme için bir kapasite toplamını tanımlar. Düşünme için sebep bulma yeteneğini de vurgulamaktadır.

Entelektüel kelimesinin nasıl yazılmış olduğu pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Sıklıkla konuşma dilinde Entellektüel şeklinde iki 'l' biçiminde telaffuz edilen söz konusu bu kelimenin doğru yazılışı ise şu şekildedir.

Entelektüel - Doğru 

Entellektüel - Yanlış

ÖRNEK CÜMLELER

- Onun gibi entelektüel birisi nasıl bu kadar anlayışsız birisi olur gerçekten anlamıyorum.

- Ülkemizde, kendi kendisini yetiştirmiş olan pek çok entelektüel yazar ve şair bulunmaktadır.

- Entelektüel insanların fikirleri farklı oluyor.

- Babam çok entelektüel bir insan.

- Entelektüel düşünceler kararımızı olumlu yönde etkileyebilir.

TDK

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal