Son Dakika: Mahkeme Osman Kavala'nın Tutukluluğunun Devam Etmesine Karar Kıldı!

Son dakika gelen bilgilere göre Mahkeme 4 yıldır tutuklu olan Osman Kavala'nın Tutukluluğunun devam etmesine karar verdi.

26.11.2021-15:38 - (Son Güncelleme: 23.12.2021-12:33)

Son dakika gelen haberlere göre Gezi eylemlerinde aktif rol oynayan ve 4 yıldır tutuklu olarak yargılanan Osman Kavala'nın davasında gözler bu duruşmadaydı. Mahkeme Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verirken davayı 17 Ocak 2022 tarihine erteledi.

Gezi Parkı olaylarının azmettiricisi, yöneticisi ve organizatörü olmakla suçlanan Osman Kavala davası son olarak 26 Aralıkta görülmüştü. Tutukluluk haline karar veren mahkeme heyeti sonrası herkesin gözü bugün yapılan duruşmadaydı. Ceza Mahkemesi Hukukuna göre tutuklu olarak yargılana sanığın ayda bir dosyasının incelenerek tutukluluk durumunda gözden geçirilmesi gerektiğinden, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti bugün Osman Kavala’nın tutukluluk durumunu gözden geçirdi. Mahkeme heyeti, gezi davasının azmettiricisi olma suçundan yargılana Kavala hakkında tutukluluk devamına karar verildi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soros artığı olarak nitelendirdiği Osman Kavala davaya avukatı aracılığı ile katıldı. Osman Kavalanın avukatı Ömer Kavili, Kavala'ın tutuklu yargılanmasının hukuk dışı olduğunu belirterek beraat kararı isterken savunmasında şu sözlere yer verdi; 'Davanın bir an önce bitirilip sanıkların aklanması gerekir. Tefrik talebi yerindedir. Yurt dışında olan Çarşı davası sanığı hakkında tefrik talebi verilmesini yargılamanın uzamaması açısından biz de talep ediyoruz. Bazı telefon konuşmalarının kime ait olduğunun araştırılması için sanıklardan ses örneği alınmasını istediniz. Mahkemenin delil toplaması ceza yargılama ilkeleri açısından sıkıntılıdır. Hâkimlik standardı çerçevesinde soğukkanlı bir şekilde kanunsuz taleplere karşı dik durmanızı beklerdik. Dosyanızdaki evrakların bilgi belge güvenliği yoktur. Lehte olan delillerin dosyanızdan kaybolacağı endişesindeyiz. O konuda mahkemenizin sabıkası var.'

ÇARŞI DAVASI AVUKATI OSMAN KAVALA'NIN BERAAT ETMESİNİ İSTEMİŞTİ

Çarşı Davası avukatı Efkan Bolaç konu ile ilgili yaptıkları savunmada, Osman Kavala'nın gezi sürecinde taraftar gruplarına yaptıkları çağrıya değinerek şu ifadelere yer verdi; "Bir taraftar grubunun hükümete darbe yapmaya teşebbüs ettiğine dair absürt bir iddia var. Diğer taraftaysa rehin alınmış ve 1500 gündür tutuklu olan bir kişi var. Ve niye tutulduğuna dair bir delil ya da dayanak yok.  Bu yargılamanın neden yapıldığına dair ne sizin ne de savcılık makamının bir fikri olmadığını düşünüyorum. O nedenle hukuken bu absürtlüğe son verilmesini istiyorum." 

OSMAN KAVALA'NIN AVUKATI: BU İDDİANAME YALAN

Osman Kavala hakkında hazırlanan iddianamenin hukuk dışı ve yalan olduğunu iddia eden avukat, yaptığı savunmada şu sözlere yer verdi; " Ülkenin kozmik odasına girenler hakkında beraat kararı verildi. Osman Kavala'ya gelince sivil toplum kuruluşu faaliyetleri suçlama konusu oldu. Casusluk kapsamına sokuldu. Bir insanı casuslukla suçluyorsanız hem geleceğini riske atarsınız hem de ailesini etkilersiniz.  Bu iddianame mahkemeye yalan söylüyor. Dosyada devletin HTS raporu var (Kavala ile Henri Barkey arasında) hiçbir görüşme olmadığına dair. Bu delillerle tutukluluğun devamına karar vermeniz olası değil. Dört yıldır aynı gerekçelerle tutukluluğa devam kararı veriliyor"

CHP OSMAN KAVALA KARARINA TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Osman Kavala'nın tutuklu olmasının hukuk dışı olduğunu vurgulayarak konu hakkında şu açıklamaları yaptı; '18 Ekim 2017 tarihinden bu yana Osman Kavala’nın hukuksal sürecini burada takip ediyorum. Siyaset kurumu ve yargı ancak el birliğiyle bir ülkeye bu kadar büyük kötülük yapabilirler. Bunun adı artık kötülüktür gerçekten. Bunu siyaset ve yargı ortaklaşa yapıyorlar. Türkiye’nin zaten ekonomisi çökmüş durumda, hukukun üstünlüğü yok. AİHM’in 10 Aralık 2019’da verdiği karar var. Bakanlar Komitesi’nin toplantısı var. Ortalama bir yurttaşımızı ikna edebilecek bir delil başlangıcı bile yok dava dosyasında. Hâlâ HTS kayıtları, baz istasyonları gibi saçma sapan tamamen gerçeklikten uzak dayanaklarla bir insanı içeride tutmak açıkça söylüyorum yaşam hakkına müdahaledir.'

BAŞKAN ERDOĞAN OSMAN KAVALA KONUSUNDA GERİ ADIM ATMAMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa gibi ülkelerin bulunduğu 10 büyükelçi ortak hazırladıkları bildiride Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını istediklerini açıklamıştı. Bu sorun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geri adım atmaması ile çözüme kavuşmuştu. Ancak dış basın organları yaptıkları haberlerde konuyu çarpıtma yoluna gitti. İngiltere'nin en önde gelen gazetelerinden olan The Guardian yaptığı haberde şu açıklamalara yer verdi; 'Türkiye, büyükelçileri sınır dışı etme tehdidinden geri adım attı', Dünyaca ünlü New York Times gazetesi ise 'Erdoğan, 10 büyükelçiyi sınır dışı etme kararından geri adım attı', Washington Post gazetesi 'Erdoğan, büyükelçileri gönderme tehdidinden vazgeçerek ABD ve diğer Batı müttefikleriyle krizden kaçındı' ifadelerine yer verdi.

OSMAN KAVALA NEDEN TUTUKLU?

Zengin iş adamı ve aktivist Osman Kavala, 1 Kasım 2017’de tutuklandı. Gezi Parkı olaylarının azmettiricisi, yöneticisi ve organizatörü olmakla suçlanıyor. Aynı zamanda 17-25 Aralık kumpası, FETÖ üyeliği ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklandı. 18 Şubat 2020 tarihinde Gezi Parkı Davası’ndan beraat eden Davala, tahliyenin hemen ardından TCK’nın 309. maddesinden yeniden gözaltına alındı. Aynı maddeden 19 Şubat’ta tutuklandı. 1 Kasım 2017’den beri Silivri Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal