Son dakika! İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 50'lik zam teklifi reddedildi!

İstanbul'da ulaşıma yapılması istenen yüzde 50'lik zam teklifi UKOME toplantısında reddedildi.

23.03.2022-16:00 - (Son Güncelleme: 23.03.2022-17:57) Son dakika! İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 50'lik zam teklifi reddedildi!

İstanbul'da toplu ulaşıma dair yapılan zam teklifi reddedildi.

Zam teklifi veto yedi

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 50’lik zam teklifi ve servis ücretleri taşımacılığına yüzde 40’lık zam teklifi, oy çokluğu ile reddedildi.

Bununla beraber öğrencilerin kullandığı indirimli kartlara getirilmesi istenen 25 yaş sınırı teklifi de reddedildi.

Toplantı İBB Genel Sekteri liderliğinde düzenlendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin gerçekleştirdiği Mart ayı toplantısı 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar önderliğinde düzenlendi.

Söz konusu toplantıda; 1 Ocak 2022'de yürürlüğe giren, yüzde 36 zamlı fiyat tarifesinin üzerinden 3 ay geçtikten sonra akaryakıt ücretlerine gelen fahiş zamlar nedeniyle toplu ulaşıma ara zam yapılması da masaya yatırıldı.

Son dakika! İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 50'lik zam teklifi reddedildi!

İndirimli kartlarda kural değişikliği söz konusu değil

Yapılan toplantıdan önce indirimli İstanbulkart ücretlerinde düzenleme teklifi görüşüldü. Söz konusu Teklifte, 2009- 2022 yılları arasında verilen İstanbulkart sayısı incelendiğinde açık öğretim bölümleri de dahil olmak üzere üniversite öğrencilerinin, toplam İstanbulkartlı sayısının toplamın yüzde 47'sini oluşturduğu belirtildi.

 Örgün eğitimini sürdüren tüm öğrenciler, 25 yaş altı açık öğretim ve uzaktan eğitim üniversite bölümlerine devam eden öğrenciler için 200 geçişin 78 lira olması yani hali hazırda yürürlükte olan öğrenci indiriminden faydalanmaya devam edilmesi teklifi sunuldu.

25 ile 30 yaş aralığında yer alan ve açık öğretim ve uzaktan eğitim üniversite öğrencileri olan vatandaşlar için 200 geçişin 267 TL, 30 yaş üstü için ise 390 lira olması teklif edildi. Teklif, hükümet temsilcilerinin çoğunluk oyları ile kabul edilmedi.

Toplu ulaşıma zam teklifi

Bir diğer gündem ise özel halk otobüsü, minibüs, dolmuş, deniz ve taksici esnafının artan akaryakıt fiyatlarıyla birlikte zor durumda kalması sebebiyle belediye yönetiminden istediği zam teklifiydi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi, UKOME’ye toplu ulaşım ücretlerine yapılmasını istediklerini yüzde 50, servis ücretlerine de yüzde 40 zam teklifini sundu.

Teklife göre tam biletin 5 lira 48 kuruştan 8 lira 22 kuruşa, taksi açılış ücretinin ise 7 liradan 10 lira 50 kuruşa, minibüs indi- bindi ücretinin de 3 lira 75 kuruştan 5 lira 63 kuruşa çıkarılması teklifi sunuldu.

Yapılan bu teklifte teklifte, Aralık ayından Mart ayına kadar enflasyonun yüzde 33.92, akaryakıta uygulanan zammın da yüzde 97.67 olduğuna vurgu yapıldı.

Akaryakıtlardan motorinin Aralık ayında 10.30 liradan satılırken bugün 22.27 liradan satıldığı belirtildi. Esnaf temsilcileri artan akaryakıt fiyatlarından şikayet ederek işlerini sürdürebilmeleri için bu zammın zorunlu olduğunu belirttiler.

Son dakika! İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 50'lik zam teklifi reddedildi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, zam teklifinin özel sektör için ayrı bir şekilde belirtilmesini ve akaryakıt farkı için ise yüzde 30 oranında zam yapılması teklifini sundu.

Yücel, geçtiğimiz Aralık ayında tam bilete yüzde 36'lık zam yapıldığını ve söz konusu zamma dava açtıklarını, İBB'nin verdiği toplu ulaşıma yapılacak zam için mahkeme kararının beklenmesini de sözlerine ekledi.

Tartışmaların ardından teklif oya sunuldu ve hükümet temsilcilerinin çoğunluk oyları ile reddedildi. Esnaf temsilcileri karara tepki gösterdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal