Son Dakika, İngiltere İle Fransa Arasındaki Kriz Büyüyor! İngiltere Fransa'ya 48 Saat Süre Tanıdı

Brexit sonrası yaşanan İngiltere-Fransa arasındaki balıkçılık krizi sürüyor. İki ülke arasındaki ipler her geçen gün gerilmeye devam ediyor.

01.11.2021-16:20 - (Son Güncelleme: 01.11.2021-16:20)

İngiltere, balıkçılık sorunun çözüme kavuşması için Fransa'ya 48 saat süre verdiğini açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Glasgow'da katıldığı 26'ncı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nda yaptığı açıklamada balıkçılık sorununun çözülmesi için Fransa'ya 48 saat verildiğini duyurdu. Liz Truss yaptığı açıklamalara şu sözlerle devam etti;  "Fransızlar, Manş Adaları ve balıkçılık sektörümüze yönelik tamamen mantıksız tehditlerde bulundular ve bu tehditleri geri çekmeleri gerekiyor. Aksi takdirde, harekete geçmek için Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşmamızın mekanizmalarını kullanacağız."

FRANSA ANLAŞMA ŞARTLARINA UYMUYOR

Brexit sonrası imzalanan anlaşma şartlarına uymayan Fransa'nın haksız tavırlar içinde olduğunu söyleyen Liz Truss sözlerine şu şekilde devam etti; "Eğer birisi bir ticaret anlaşmasında haksız davranırsa, onlara karşı dava açma ve bazı telafi edici tedbirler alma hakkınız var. Fransızlar geri adım atmazsa yapacağımız şey bu. Bu sorunun önümüzdeki 48 saat içinde çözülmesi gerekiyor."

EMMANUEL MACRON'DAN İNGİLTERE'YE SERT SÖZLER

Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada balıkçılık sorununun devam etmesi durumunda İngiltere'ye karşı orantısız güç kullanacaklarını belirtmişti. İngiltere'den Fransa'ya ithal edilen ürünlerin gümrükte sistematik olarak kontrol edileceğini ve deniz ürünlerinin ithal edilmesini yasaklayacaklarını ifade eden Attal, bunların dışında başka önlemlerin alınacağını ve gelecek günlerde açıklanacağını kaydetmişti.

G20 Liderler Zirvesi'nde balıkçılık sorunu üstüne konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada İngiltere'nin uygulamalarına karşı sessiz kalmayacaklarını belirterek şu sözlere yer verdi; "Hiçbir gerilim istemiyorum ancak ciddi olunmalı. 10 aydır çalışıyoruz. (Fransız) balıkçıların bir kısmına lisans verildi, diğerlerine ise bilinmeyen nedenlerden dolayı verilmedi. Lisans konusunda hala bir metot belirlenmedi. Fransız hükümeti ve Avrupa Birliği 'bu yaklaşımda devam ederseniz misilleme önlemleri olacak' deme hakkı var."

BREXİT SONRASI BALIKÇILIK SORUNU

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyordu.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık" gibi sorunlu konular en zor balıklar olarak öne çıkmıştı.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacaktı. Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyordu.​​​​​​​

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal