Başkan Erdoğan'ın da Katıldığı G20 Liderler Zirvesi Roma'da Başlıyor

Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip olanları bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi, Başkan Erdoğan'ın da katılımı ile birlikte İtalya'nın başkenti Roma'da başladı.

30.10.2021-11:44 - (Son Güncelleme: 30.10.2021-15:16) Başkan Erdoğan'ın da Katıldığı G20 Liderler Zirvesi Roma'da Başlıyor

G20 Liderler Zirvesi, Roma'nın başkenti İtalya'nın ev sahipliğinde  şehrin 'EUR' bölgesi içerisinde yer alan Nuvola Kongre Merkezi'nde bugün başladı.

G20 LİDERLER ZİRVESİ'NDE HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK

Dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip olan ülkelerin liderleri koronavirüs salgını içerisinde iki yıl aranın sonrasında ilk yüz yüze zirvede buluşuyor. 16. G20 Liderler Zirvesi'nde katılımcıların koronavirüs salgını gölgesinde yaşanmakta olan ekonomik toparlanma, küresel ekonomi ve sağlık alanı içerisindeki gelişmeler, yükselen enerji fiyatları ve dünya çapında yer alan kilit sektörleri etkileyen tedarik zinciri içerisindeki sıkıntılar, iklim değişliği, çevre, sürdürülebilir kalkınma ile mülteci krizi gibi çeşitli konular ile birlikte G20'nin bu konular özelinde oynayabileceği rollere yönelik görüş ve akıl alışverişinde bulunması kulislerde dönen bilgiler arasında yer alıyor.

G20 ÜLKELERİ DÜNYA EKONOMİSİNİN YÜZDE 80'İNİNİ OLUŞTURUYOR

Arjantin, Avustralya, Almanya, Brezilya, Kanada, Çin, Endonezya, Fransa, Hindistan, Suudi Arabistan, Japonya, Meksika, Rusya, Türkiye, Güney Afrika, Güney Kore, İtalya, Birleşik Krallık ve ABD'den oluşan G-20, dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 60'ını ve küresel ekonominin de yüzde 80'inden fazlasını oluşturuyor.

PUTİN VE Xİ G20 ZİRVESİNE VİDEO KONFERANS YÖNTEMİYLE KATILACAK

Zirveye Çin, Japonya, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan liderleri fiziki bir şekilde katılım gösteremeyecek. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kovid-19 endişesi sebebi ile video konferans yöntemi ile katılım göstermesi planlanıyor.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN DA KATILDIĞI G20 LİDERLER ZİRVESİ'NİN İLK GÜN PROGRAMI

G20'nin ev sahibi olan İtalya Başbakanı Mario Draghi, liderleri kongre merkezi önünde karşılayacak. Liderler, söz konusu olayın ardından aile fotoğrafı çektirecek ve 'Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık' başlıklı zirvenin ilk oturumu için toplanacak.

İlk oturumun sonrasında liderlerin ikili görüşmeleri olması öngörülürken, ardından liderler 'KOBİ'lerin ve kadınlara ait işletmelerin daha iyi gelişmelerini desteklemek' konusunu barındıran etkinlikte bir araya gelecek.

Liderler akşam saatlerinde ise İtalya Başbakanı Draghi tarafından ev sahipliği yapılacak kültürel etkinlik ile bir araya gelecek. Ardından İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından Ouirinale Sarayı'nda heyet başkanları onuruna verilecek olan akşam yemeğinde ülkle liderleri bir araya gelecek.

G-20 TOPLANTISI'NDA SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

İtalya İçişleri Bakanlığı, bölge içerisinde güvenliği sağlamak adına 5 bin ile 6 bin polis ve yaklaşık olarak da 500 askerin görevlendirildiği bilgisini paylaştı. Zirveye ev sahipliği yapacak olan kongre merkezinin çevresi cuma gününden itibaren güvenlik kordonu altına alınırken, özel izin alınmadan herhangi birinin girişine ise izin verilmiyor. Roma üzerindeki hava sahası da kapatılmış durumda ve potansiyel sorunlar için de sınır kontrolleri arttırılmış durumda.

G20 ÜLKELERİ

G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Güney Kore, İtalya, Brezilya, Meksika, Endonezya, Fransa, Güney Afrika,  Hindistan, İngiltere, Çin Japonya, Kanada, Avustralya, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturmakta.

G20 ZİRVESİ NEDİR?

Yirmilik Grup anlamına gelen 'Group of Twenty' 1999 tarihinde, dönemin G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının almış oldukları karar neticesinde kuruldu.


G20'nin kurulmasındaki amaç nedir diye sorulduğunda şu cevap verilebilir: gelişmiş ekonomiler ile gelişmekte olan ülkeleri bir araya getirerek, dünyada yaşanmakta olan ekonomik sorunlara daha kalıcı bir şekilde çözümler üretmektir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal