Son dakika EYT şartları, haberleri nelerdir? EYT 2022 bugün son durum nedir?

EYT konusuna ilişkin son dakika haberleri merak ediliyor. Konuyla ilgilenen vatandaşlar EYT ile alakalı güncel haberleri araştırıyor. Biz de sizlere haberimizde EYT'ye ilişkin son dakika haberlerini derledik. İşte detaylar...

05.03.2022-15:35 - (Son Güncelleme: 05.03.2022-15:35) Son dakika EYT şartları, haberleri nelerdir? EYT 2022 bugün son durum nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak bilinen EYT’ye ilişkin geçtiğimiz günlerde federasyon ve platform temsilcilerinin oluşturduğu bir heyet toplandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan ve AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay arasında yapılan görüşme vatandaşları meraklandırdı. EYT ile yakından ilgilenenler ise konuya ilişkin güncel haberleri araştırmaya başladı. İşte detaylar…

EYT’ye ilişkin bugün gelişmeler yaşandı mı?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu ile alakalı bugün herhangi bir gelişme yaşanmadı. Geçtiğimiz haftalarda yapılan görüşmeler sonucunda EYT ile alakalı problemlerin bu sene içinde sonuçlanacağı belirtilmişti. EYT konusuna ilişkin daha önceden şu çözümlerin bildirildiği aktarılmıştı:

Kısmi emeklilik seçeneği

Masaya yatırılan ilk çözüm yolu “kısmi emeklilik “ oldu. Bu yol kapsamında 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası başlayanlar 10 sene boyunca prim ödeyerek emekli olabilecekler. Bu doğrultuda 3 bin 600 iş gününü tamamlayan kadın vatandaşlar 50, erkek vatandaşlar ise 55 yaşını doldurmuş olmak şartı ile emekli olabilecekler.

Sigorta süresi seçeneği

Türkiye gazetesinden alınan haber kapsamında, masaya yatırılan ikinci seçenek, 1999 senesinden önce emeklilik şartı oldu. Bu doğrultuda kadın vatandaşlar için 7 bin 200 gün, erkek vatandaşlar için ise 9 bin gün sigorta süresini tamamlayanlar, yaş şartına bakmaksızın emekli olabilecek.

Kesintili emeklilik seçeneği

Yapılan görüşmelerde masaya yatırılan üçüncü seçenek ise sigortalı kişilere emeklilik için olan kesinti seçeneği oldu. Eğer çalışan birey kabul ederse, emekli olmak için kalan senesi boyunca her sene için belli bir oranda kesinti ile karşılaşacak. Öbür taraftan, bu yolda sabit kesinti oranının da önceden devlet tarafından belirleneceği bildirildi. Örnek verecek olursak: kişinin yıllık kesinti oranı %3 olarak belirlendiği takdirde emeklilik için eğer 3 senesi kalmış ise birinden yüzde dokuz kesinti yapılacak. Kesintiyi kabul eden vatandaş, az maaş alarak erken emekli olacak.

Geçici kesinti seçeneği

Görüşmeler esnasında mukayese edilen bir diğer yol ise yine kesintili emeklilik yoluna benzeyen geçici kesinti oldu. Bu seçenek kapsamında yine devletin belirlediği oranlar dahilinde kişiye kalan yılları içerisinde kesinti uygulanacak. Vatandaş emekli olurken, kanunlar kapsamında belirlenen normal emeklilik yaşı tamamlandığı taktirde, önceden uygulanmaya başlanan kesintiye son verilecek.

Prim tamamlama seçeneği

Masaya yatırılan bir diğer yol ise prim tamamlama yolu oldu. Bu yol kapsamında, 9 Eylül 1999 senesinden önce işe giren vatandaş için, ilk defa sigortalı olduğu tarihe göre 5 bin ile 5 bin 975 prim günü istenecek. Eğer bu şart karşılanırsa kişinin yaşı dikkate alınmadan emeklilik imkanı olacak.

eyt son durum

EYT'ye ilşkim son gelişmeler

Konu ile yakından ilgilenen Ak Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, Erken Yaşta Emeklilik ile alakalı konu kapsamında açıklamalar yapmıştı. Akbaşoğlu, yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

 "2022 yılı içerisinde EYT'lilerle ilgili de ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla beraber paylaşacağız." 

Bunların yanı sıra Akbaşoğlu, açıklamasında şunlara da yer verdi:

 "EYT ile kavramsallaştırılan bir yapılanma söz konusu. Bu AK Parti iktidarından önce bir düzenlemeyi ifade ediyor. Yani hem prim gün sayınız hem de yaşınızı doldurmanızla beraber emekli olabilme hakkının varlığını ortaya koyan 1999 yılına ait bir kanuni düzenleme söz konusu. Daha önce bu konu AYM’ye de götürüldü. AYM kademeli geçişi öngören bir düzenleme yaptı ve bu düzenleme halen uygulanıyor. Şimdi EYT yapılanması içerisinde olan değerli vatandaşlarımız bu konuda yaklaşım sergileyerek daha önceki düzenlemelere göre kendilerine yaşın isabet ettiğini kimisinin 3-4 yaş daha fazla çalışarak emekli olabileceğini ifade ederek ben primimi doldurduktan sonra ve yaşa eriştikten sonra daha önce emekli olabileyim şeklinde yaklaşımlarını ortaya koyuyorlar. Biz bu konuda toplumun bütün kesimlerinin taleplerini dinleyen ve onlara çözüm üreten bir durumdayız. Biz sıralamayı ifade ettik. Bunu dinleyen EYT’li kardeşlerimle paylaşmak istiyorum. Bütün sorunların çözüme kavuşacağını da buradan ifade etmek istiyorum. 1’incisi asgari ücretle başlayacağız dedik ve aralık ayında yüzde 50.5 zam oranıyla 4 bin 253 liraya çıkardığımız bir asgari ücretle işe başladık. Memurlar ve emeklilerin durumuyla ilgili düzenleme yaptık. Yüzde 31’e varan bir zam oranını memurlar ve emekliler açısından öngördük.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal