EYT ne zaman çıkacak, çıkacak mı? Yıllardır süren EYT sorunu hakkında en güncel emeklilikte yaşa takılanlar gelişmeleri

EYT sorunu yıllardır vatandaşın kafasında soru işareti oluşturmaktadır. Birçok kişi tarafından beklenen EYT çözümü için gelişmeler yaşanmaya başlandı. Sorunun bu yıl çözüleceği konusunda tahminler var. Peki EYT ne zaman çıkacak, çıkacak mı? Detaylar haberimizde...

01.03.2022-18:41 - (Son Güncelleme: 02.03.2022-12:19) EYT ne zaman çıkacak, çıkacak mı? Yıllardır süren EYT sorunu hakkında en güncel emeklilikte yaşa takılanlar gelişmeleri

EYT Platformu geçtiğimiz günler içerisinde Meclis'te görüşmelere dahil oldu. Görüşmeler içerisinde Ak Parti temsilcilerinin yanı sıra MHP temsilcileri de vardı. Sorun çözümü için yapılan görüşmelerde bazı alternatif yollar üretildi.

EYT hakkında yaşanan gelişmeler;

CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan'ın aktardığı bilgilere göre;

1.formül olarak; 3600 günü dolduran kadınlar için emeklilik  50 yaş , erkekler ise  55 yaşında emekli olma hakkına sahip olacak. 

1.formül için 09.09.1999 öncesi için sigortalı olanlar 3600 günü doldurmuş olmaları durumunda kadınların 50 yaş, erkeklerin ise 55 yaşında emekli olmalarına dair bir seçenek mevcut

EYT hakkında son karar ne zaman çıkacak?

2.formül olarak; Kadınlar için 7.200, erkekler için 9.000 günü doldurmuş olanlar emeklilik hakkına kavuşabilir. 

2.formülü değerlendirirken ise yine 1.formülde geçerli olan 1999 öncesi emekliliği dikkate alınacak. Prim günlerinin önemli olduğu bu formül için yaş şartı aranmayacak diyebiliriz. 

3.formül olarak; Emeklilik için kalan süreyi baz alarak her yıl belli oranda kesinti ile emekli olunma hakkı var. 

Bahsi geçen son formül için diğerlerinden farklı olarak belirtilen şartı çalışanın kabul etmiş olması gerekir. Çünkü kalan yıllar maaşına kesinti olarak yansıyacak. Kesinti oranını belirleyecek yetkili ise devlet. 

4.formül olarak; Kanunda belirtilen yaşa dek maaş kesintisi ile emekli olma hakkı 

Yine burada önemli olan nokta kişinin kabul etmesi. Kabul edilirse eper kanunda belirtilen yaşa dek maaş kesintisi ile emekli olma şansına sahip olabilecek. Yaş sağlandığında ise normal şartlarda sağlanan emekli maaşına erişim olacak. 

5.formül olarak; 5.000 ve 9.750 prim günü doldurmuş olanlar emekli olabilir. 

EYT hakkında son karar ne zaman çıkacak?

09.09.1999 öncesi işe girmiş olanlar sigortaya ilk tabi oldukları güne göre  5.000 le 5975 prim günü doldurmuş olanlar yaşa bakılmaksızın emekli olma şansına sahip olacaklar. 

EYT hakkında son karar ne zaman çıkacak?

Bahsedilen seçeneklerin sonuçları birbirinden farklı. Ancak bir seçim yapılmış ve sonuca ulaşılmış değil. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal