EYT borçlanma hakkına mı sahip olacak? EYT'de kimler borçlanma hakkına sahip olacak? EYT için sunulan yeni çözümler masada!

EYT için sunulan yeni çözümlerin masada olduğu açıklayan hükümetin EYT konusunda nasıl adımlar atacağı merak ediliyor. Peki EYT borçlanma hakkına mı sahip olacak? EYT'de kimler borçlanma hakkına sahip olacak? İşte soruların yanıtları...

02.03.2022-16:06 - (Son Güncelleme: 02.03.2022-16:07) EYT borçlanma hakkına mı sahip olacak? EYT'de kimler borçlanma hakkına sahip olacak? EYT için sunulan yeni çözümler masada!

Emekli olmak isteyen vatandaşların yıllardır kanayan yarası olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Hükümet her ne kadar EYT konusunda gerekli adımların atıldığını söylese de bugüne kadar atılan adımlar hakkında somut bir bilgiye ulaşılmamıştı. EYT’ye takılan ve primleri eksik olan kişiler için ise önemli bir gelişme yaşandı. Peki EYT borçlanma hakkına mı sahip olacak? EYT'de kimler borçlanma hakkına sahip olacak?

EYT’de Borçlanma Hakkına Mı Sahip Olacak?

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni yasa tasarısına göre ilk olarak emekli olmaya hak kazanacak olan vatandaşlar belirlenecek. Sonrasında ise bu kişiler için emeklilik şartları belirlenecek. Şartları karşılayacak insanlar ise EYT’ye takılmadan emekli olmaya hak kazanacak. Bu yasa tasarısı için sigorta primi eksik yatırılmış olan kişiler de olacak. Yıl şartını karşılayamayan kişiler için borçlanma seçeneği devreye girecek.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar

EYT’de Kimler Borçlanma Hakkına Sahip Olacak?

EYT’de borçlanma hakkı için gereken şartlar erkekler ve kadınlara göre değişiklik gösterecek. Kadınlarda doğum borçlanması ile 6 yıllık prim hakkına sahip olacak. Sigortanın sonrasında gerçekleşen doğumlarda ise borçlanma sınırı üç çocuklar sınırlandırılacak. Kadınlar her çocuk için 2 yıllık prim hakkı kazanacak. Böylelikle eksik primleri bulunan kadınlar yaşları dolduğu halde 6 yıl daha emekli olmayı beklemeyecek.

Erkeklerde ise askerlik sürelerini borçlanarak eksik primlerine dahil edebiliyor. Askerliğe gidiş tarihi sigorta girişinden önce yapılmış ise sigorta giriş tarihi erkene alınabiliyor. Sonuç olarak erkekler normal tarihlerinden 1 yıl önce emekli olabilecek.

Borçlanma hakkı konusunda şartları karşılayan vatandaşların emeklilik yaşları da belirleniyor. Bu yaş kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak belirleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal