Emeklilik dilekçesini bu yıl verenler için iyi haber! Maaşlarına fark yansıtılacak

Yeni emekli olmuş vatandaşların aylık maaşlarına geçtiğimiz yıl yaşadığımız yüzde 11’lik büyümenin etkilerinin sürmesi bekleniyor. GSYİH verilerine göre yapılan yeni hesaplamalar neticesinde milli gelirdeki artışın yüzde 30’u emeklilik dilekçesini bu yıl verenlerin maaşına yansıtılacak.

02.03.2022-11:23 - (Son Güncelleme: 02.03.2022-13:04) Emeklilik dilekçesini bu yıl verenler için iyi haber! Maaşlarına fark yansıtılacak

Milli gelirde ortaya çıkan artışın emekli aylıklarına yansımasıyla emeklilik dilekçesini bu yıl ileten vatandaşların maaşına eklenmesi bekleniyor. Bununla beraber 2022 yılından daha önce emekli aylığı bağlanmış kişilerin aylık maaşlarına da tekrardan fark ödemesi yapılacak. Gelecek olan bu düzenlemeyle beraber bu farkın ne kadar yansıyacağı ve veriminin nasıl olacağı sorusu akıllara geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 yılına ait olan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla verilerini yayımlamasının ardından birçok yeni konu da gündeme geldi. Bunların başında bu verilerdeki artışın emekli maaşlarına edeceği etkinin içeriği geliyor. GSHY’de görülen bu büyüme kapsamında yüzde 11 olarak açıklanan veriler ışığında bu artışın emeklilik dilekçesini bu yıl verenleri doğrudan kapsayacağı ifade ediliyor.

Emeklilere bir iyi haber daha!

TÜİK geçtiğimiz yıla dair Gayri Safi Yurt İçi Hasıla verilerini açıklamıştı. İlişkili verilere göre Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüzde 11’lik bir büyüme kaydetti. Bununla beraber geçtiğimiz yılın son çeyreğinde elde edilen büyüme oranı da yüzde 9,1.

GSYH’deki artış oranıyla beraber katsayıda meydana gelen değişikliğin ardından emekli olanların aylık maaşlarında yeni farklar gözlemlendi. Emekli aylıklarının hesaplanmasında SGK’ya bildirilen prime esas kazançlar dikkate alınan değerler arasında.

Aynı zamanda GSYH ve TÜFE artışının tamamı 2000 yılı ve 2008 yılındaki kazançlar için uygulanırken 2008 yılı ve sonrası için yine artış oranının yüzde 30’lık kısmına dikkat çekiliyor.

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren emeklilik dilekçesinin vererek aylık bağlanmış olan vatandaşlara ise söz konusu fark yansıtılacak. Bu yansıtma sonrası ortaya çıkan emekli aylığı farkları daha sonraki bir zamanda hesaplara yatırılacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal