Somut Olmayan Kültürel Miras Sergisi Sanatseverlerle

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilen Türkiye'nin 18 somut olmayan kültürel miras unsurunun tanıtıldığı online sergi erişime açıldı.

22.04.2020-15:14 - (Son Güncelleme: 22.04.2020-15:03) Somut Olmayan Kültürel Miras Sergisi Sanatseverlerle

Toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla Türkiye'nin UNESCO'ya kayıtlı 18 somut olmayan kültürel miras unsuru Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından online bir sergiyle Türkçe ve İngilizce olarak kısaca tanıtılıyor.

Sergide, meddahlık, Mevlevi sema törenleri, aşıklık geleneği, nevruz, Karagöz, geleneksel sohbet toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi ritüeli semah, tören keşkeği geleneği, mesir macunu festivali, Türk kahvesi kültürü ve geleneği, ebru; Türk kağıt süsleme sanatı, geleneksel çini ustalığı, ince ekmek yapma ve paylaşma kültürü; lavaş, katırma, jupka, yufka, bahar kutlaması; Hıdrellez, ıslık dili, Dede Korkut mirası; destan kültürü, halk masalları ve müzik, geleneksel Türk okçuluğuna ilişkin bilgiler yer alıyor.

Sanatseverler sergiye https://aregem.ktb.gov.tr/TR-243105/somut-olm-kult-miras-online-sergisi.html linkinden ulaşılabilir.

KAYITLI UNSUR SAYISI 20'YE ÇIKACAK

30 Kasım-5 Aralık 2020 tarihlerinde Jamaika'nın başkenti Kingston'da gerçekleştirilmesi planlanan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi 15. Toplantısı'nda listeye kaydedilmesi hedeflenen "minyatür sanatı" ve geleneksel zeka ve strateji oyunu "mangala / köçürme" unsurlarıyla Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıtlı unsur sayısının 20'ye çıkması bekleniyor.

Genel Müdürlük, 2021 yılı için gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında "hüsn-i hat, İslami güzel yazı sanatı", "çay kültürü, kimlik, misafirperverlik ve sosyal etkileşim sembolü", "Nasreddin Hoca fıkraları anlatma geleneği" ve "Mey/balaban zanaatkarlığı ve icra sanatı" olmak üzere 4 unsurun daha UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydedilmesi için başvuruda bulundu.

UNESCO tarafından insanlığın ortak mirası ilan edilen ve kültürel kimliğin ayrılmaz bir parçası olan somut olmayan kültürel miras unsurlarının korunmasına yönelik çalışmalara titizlikle devam edildiğini bildiren Genel Müdür Okan İbiş, tüm vatandaşları, insanlığa armağan edilen kültürel değerler hakkında kısa bilgiler ve fotoğraflar içeren online sergiyi ziyaret etmeye davet etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal