İzmir’de Gezilecek Tarihi Yerler

İzmir’in tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Örneğin: Homeros, Thales, Anaximenes, Anaximandros gibi felsefe tarihinin önemli düşünürleri İzmir’de yaşamışlardı. İzmir’de gezilecek tarihi yerler nerelerdir?

13.06.2020-13:17 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-13:16) İzmir’de Gezilecek Tarihi Yerler

İzmir’in tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Örneğin: Homeros, Thales, Anaximenes, Anaximandros gibi felsefe tarihinin önemli düşünürleri İzmir’de yaşamışlardı.

İzmir’de gezilecek tarihi yerler nerelerdir?

İzmir’de gezilecek tarihi yerler şunlardır: Kadife Kale, Asansör, Smyrna-Tepekule, Saat Kulesi, İzmir Arkeoloji Müzesi’dir. İzmir çevresinde de Efes Antik Kenti ve Bergama bulunmaktadır.

İzmir’de gezilecek tarihi yerler ne gibi özelliklerine sahiptir?

İzmir’de gezilecek tarihi yerler ve özellikleri aşağıdaki gibidir:

Kadife Kale

Kadife Kale, 186 metre yüksekliktedir. Kadife Kale’nin kalesi Büyük İskender’in emriyle yapılmıştır. Günümüze sadece batısındaki beş kule ve güneyindeki duvarlar kalmıştır.

Asansör

Dario Moreno’un adının verildiği İzmir tarihi evleri sokağından çıkılır Asansör’e.

Asansör, yıllarca, Karataş ile Halil Rıfat semtleri arasında ulaşım aracı olarak kullanılmıştır. Dünya’nın ilk paralı asansörlerindendir.

Smyrna-Tepekule

M.Ö. 925 yıllarından kalma bir evin kalıntıları bulunmuştur.

Smyrna’dan günümüze kalan en önemli eser, Devlet Agorasıdır.  Bu bazilika, iki katlıdır. Kemerleri günümüze kadar gelmiştir. Smyrana’nın önünde Athena Tapınağı bulunur. Athena Tapınağı, dünyanın bilinen en eski tapınağıdır. Ören yerinde, yapının başlıklarından biri görülebilir. Smyrna’da İ.Ö. 4.yüzyıldan kalan bir kralın 16 odalı konutu bulunmuştur.

Saat Kulesi

Saat Kulesi, 1838-1814 yılları arasında Osmanlı tahtına çıkan Abdülhamit’in tahta çıkışı nedeniyle hediye olarak yapılmıştır. İzmir’in simgesi haline gelmiştir. İzmir’de yerleştirildiği alanla uyum içinde bir güzelliğe sahiptir.

İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir Arkeoloji Müzesi’nde, Bergama, Efes, Sardes, Hitit, Hellenistik, Roma ve Bizans’dan arkeolojik kazılarda bulunan, günümüze kadar gelebilmiş eserler sergilenmektedir.

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti, M.Ö. 8600 yıllarında yerleşim yeri kurulmaya başlandı. Zaman içinde büyüyerek dünyanın en önemli kentlerinden biri olmuştur. Kurulduğunda bir liman kenti olan Efes, ticaret, politik, kültür, bilim ve sanat merkezleriyle eşsiz tarihi bir öneme sahip olmuştur. Binlerce yıl, çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle Efes kültürler beşiği olarak tarihe geçmiştir. M.Ö.129 yıllarında Roma İmparatorluğu’nun Asya Eyaleti’nin başkenti olmuştur. Efes, iki yüz bin nüfusu ile çağının en büyük kentlerinden olmuştur. Efes Antik Kenti’nde eşsiz bir mimari kullanılmıştır.

Bu eşsiz mimariyi, Efes Antik Kenti, içinde yer alan bütün eserlerde görülebilir. Bu eşsiz eserlerden biri Celsus Kütüphanesidir. Efes Antik Kenti, Antik Tiyatro, Kral Yolu, Yamaç Evler gibi çok sayıda, görkemli mimari örneğini içinde barındırır. Efes Antik Kenti, tamamen mermerden yapılmış bir kenttir. Bu özelliğiyle yapıldığı zamana göre tamamen mermerden yapılan ilk şehirdir. Diğer bir önemli eser; Lidya karalı Creseus tarafından yaptırılmış olan dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağıdır. Efes Antik Kenti, pek çok kez deprem, gibi afetlere uğramıştır. Arap istilaları sonrasında terk edilen kent boşaltılınca bir daha eski görkemini yaşayamamıştır.

Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.

Hristiyanlar için hac yeri olan Meryem Ana Kilisesi’nin de Efes Antik Kenti alanında bulunması nedeniyle, her yıl binlerce ziyaretçi tarafından gezilmektedir.

İzmir’de gezilecek tarihi yerler, çok fazladır. Efes Antik Kenti ve Bergama’yı bile gezmek çok uzun zaman alır. Bu nedenle İzmir’in tarihi yerlerini görmek için zaman ayırmak gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal