Senegal’de seçim ertelendi: Sokaklar yangın yerine döndü

Senegal’deki Cumhurbaşkanı seçimlerinde adaylardan birisinin Fransız vatandaşı olduğu ortaya çıkınca seçimler askıya alındı. Ülkede tansiyon tavan yaparken sokaklar adeta savaş alanına döndü.

05.02.2024-10:58 - (Son Güncelleme: 05.02.2024-17:46)

25 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığı Seçimleri heyecanı yaşayacak olan Batı Afrika ülkesi Senegal’de seçimlerin ertelenmesine karar verilmişti. Vatandaşlar başkent Dakar’da protestolar düzenlerken bazı göstericilerin lastik yakarak yolları kapatması üzerine polisten göz yaşartıcı gaz karşılığı geldi.

Olayların ardından cumhurbaşkanı adaylarından Anta Babacar Ngom gözaltına alındı. Diğer bir aday olan Daouda Ndiaye ise polis tarafından darbedildiğini iddia etti. Eski Başbakan Aminata Toure, aracından iner inmez polis tarafından gözaltına alındığını ve Dakar'da bir polis karakoluna götürüldüğünü öne sürdü.

Fransa gözünü yeniden Afrika’ya çevirdi

AA’da yer alan habere göre; Son birkaç gündür Senegal'de, Ulusal Meclis ile cumhurbaşkanlığı seçimi için aday listesini belirleyen Anayasa Konseyi arasında önemli bir kriz yaşandı. Eski Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade'ın oğlu Karim Wade'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı, Fransız vatandaşlığından geç ayrılması nedeniyle Anayasa Konseyi tarafından reddedilmişti. Wade'ın Fransız vatandaşlığından deport edilmesi 17 Ocak'ta Fransız resmi gazetesinde duyurulmuş, Anayasa Konseyi ise nihai aday listesini 21 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşmıştı.

Senegal Seçim

Senegal’de ilk kez yaşanmıştı

Son birkaç gündür Senegal'de Ulusal Meclis ile Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday listesini belirleyen Anayasa Konseyi arasında yaşanan ciddi kriz, eski Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade'ın oğlu Karim Wade'ın Fransız vatandaşı olması nedeniyle adaylığının kabul edilmemesiyle başlamıştı. Cumhurbaşkanı Sall, Anayasa Konseyi'nin nihai aday listesinde Fransız vatandaşı bir ismin bulunmasıyla tartışmanın derinleştiğini ve bu durumun seçim güvenilirliğini zedelediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Sall, Ulusal Meclis'teki gündemi de dikkate alarak, seçimleri düzenleyen kararnamenin yürürlükten kaldırıldığını açıklamıştı. Bu hamle ile Senegal, tarihinde ilk defa bir cumhurbaşkanı seçiminin ertelendiği bir sürece girmiş oldu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal