İran'dan ABD'ye sert uyarı: “Herhangi bir saldırıya süratle yanıt vereceğiz!”

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns’un, "Ajanlık ve Devlet Yönetimi: Rekabet Çağı İçin CIA'in Dönüşümü" başlıklı makalede kullandığı, "Ortadoğu'yu son 40 yıldır bu kadar karmaşık ve patlamaya hazır görmedim" sözleri endişe yarattı.

05.02.2024-10:50 - (Son Güncelleme: 05.02.2024-12:31) İran'dan ABD'ye sert uyarı: “Herhangi bir saldırıya süratle yanıt vereceğiz!”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD yönetimine karşı sert bir açıklama yaparak, "Herhangi bir saldırıya kararlı ve süratle yanıt vereceğiz" dedi. Bu açıklamaya karşılık, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland'ın Türkiye'nin F-35 programına geri alınmasına ilişkin memnuniyet duyduklarını açıklaması ise endişe yarattı. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, Ortadoğu'dan başlayan çatışmanın küresel bir savaşa evrilcecğini belirterek, "Burns'ün sözleri aslında, psikolojik altyapı oluşturmak için ortaya atıldı. ABD, İran üzerinden yeni bir çatışma planlarken, şimdiden bunun altyapısını oluşturup, 'uyarmıştık' imajı çizmeye çalışıyor. F-35 için ılımlı mesajlar da bunun için" dedi.

Kriz devam edecek

Prof. Dr. Köni, Türkiye ve savaşa dair şu açıklamalarda bulundu:

"ABD sürekli olarak, batılı müttefiklerine Ukrayna'ya yardım çağrısında bulunuyor. Trump, seçilirse ABD dış politikası ve kadrolar tümüyle değişir. ABD halkının önceliği göçle mücadele. Ancak Biden yönetimi kasım ayına kadar görevde kalacağından Ukrayna ve Ortadoğu'daki kriz devam edecek. ABD, İran'a müdahale konusunda da müttefiklerin dahil olmasından yana. Türkiye ve Katar, öne sürülmek istenen iki ülke. Nuland'ın 'F-35 verebiliriz' açıklamasını bu açıdan okumak gerektiğine inanıyorum. ABD önümüzdeki ilkbahardan itibaren S-400'leri bile sorun etmeden hem F-35 teslimatı, hem ekonomik destek açıklamalarında bulunabilir. İran ile Türkiye'yi karşı karşıya getirmek istiyorlar. İran olası bir savaşta Çin ve Rusya'dan destek yağacaktır. Nisan ve sonrasında bir takım olaylar gelişebilir. PKK'nın kış ortasındaki hain saldırısını, İsveç'in NATO üyeliği üzerinden okumak gerek. Türkiye, ne olursa olsun İran ile savaşa girmez ancak Ortadoğu'da vekalet savaşları yaşanacaktır."

Türkiye’yi yanlarına çekmek için..

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal ise CİA Direktörü Burns'ün paylaştığı makaleye değinerek şu ifadelerde bulundu:

"Montrö'nün kaldırılmasına yönelik talep ve hemen akabinde F-35 konusundaki yumuşak mesajlar, Ukrayna ve İran konusunda Türkiye'nin tamamıyla ABD eksenine girmesi için ortaya atıldı. ABD'nin Ukrayna meselesi ve Karadeniz'de Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye'yi yanlarına çekmek için eninde sonunda, F-35'leri de teslim edeceklerdir. Ancak Türkiye tuzağa düşmeyecektir. Direk olarak Rusya ve İran'ı karşımıza almak ekonominin tümüyle çökmesi anlamına gelir. ABD veya batının İran'a müdahalesi durumunda Türkiye çekimser kalır. NATO resmi olarak İran ve Rusya'ya müdahalede bulunacağını düşünmüyorum. Bu olursa, dünya ateş çemberine döner ve nükleer savaş felaketi yaşanır."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal