SED yardımı nedir? SED ödemeleri ne zaman yapılacak? Kimler yararlanabilir?

İhtiyaç sahipleri ailelere çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için verilen SED ödemeleri konusunda araştırmalar devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık’ın 3038 TL’ye yükseldiğini belirttiği SED yardımı hakkındaki detaylı bilgileri öğrenmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki SED yardımı nedir? SED ödemeleri ne zaman yapılacak? Kimler yararlanabilir? Tüm soruların yanıtı haberimizde...

04.02.2023-11:20 - (Son Güncelleme: 04.02.2023-11:20) SED yardımı nedir? SED ödemeleri ne zaman yapılacak? Kimler yararlanabilir?

Yaklaşık 157 bin civarında çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla onların ailelerine ödenen Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemeleri konusunda gözler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gelecek son dakika açıklamalarına çevrildi. Aralık ayında toplamda 366 milyon 630 bin TL kaynak ayrılan SED ödemelerinin yeni yılda zamlandığı öğrenildi. Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık’ın 3038 TL’ye yükseldiğini belirtti. SED yardımı hakkındaki detaylı bilgileri öğrenmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki SED yardımı nedir? SED ödemeleri ne zaman yapılacak? Kimler yararlanabilir? 

SED yardımı ne kadar oldu?

Çocukların, öncelikle aile yanında desteklenmesi ilkesini esas aldıklarını vurgulayan Bakan Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocukları için Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti sunduklarını kaydetti. Bu kapsamda Bakan Yanık, “SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 2.337 TL’den 3.038 TL’ye yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 3.644 TL’den 4.853 TL’ye çıkarıldı" dedi.

SED Ödemeleri

SED ödemeleri ne zaman yapılacak? 

Ekonomik destekler süreli ve geçici olmak üzere nakdi olarak yapılmaktadır. Geçici ekonomik destek yılda bir, en fazla 2 defa yapılır. Süreli ekonomik destek ise onayda belirtilen süre boyunca her ay yapılmaktadır.

Şubat ayı SED yardımı ödeme tarihi henüz açıklanmadı. Konuyla ilgili açıklama geldiği zaman haberlerimizde yer vereceğiz.

Kimler yararlanabilir?

Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden yararlanabilmek için koşullar;

- Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.

- Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

- Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

- Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları.

Talepler, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte ve inceleme sonucu uygun görülenler desteklenmektedir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal