Seçim barajı kaç oldu, düştü mü? Yeni seçim barajı yüzde 7 oldu mu? Yeni seçim barajı Yasa teklifi içeriği

TBMM Anayasa Komisyonu'na AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanıp sunulan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edildi. Kabul edilen seçim kanunundan sonra seçim barajının kaç olduğu merak edildi. Peki seçim barajı kaç oldu? Seçim barajı %7 mi oldu? detaylar haberimizde yer almaktadır.

24.03.2022-11:20 - (Son Güncelleme: 24.03.2022-12:34) Seçim barajı kaç oldu, düştü mü? Yeni seçim barajı yüzde 7 oldu mu? Yeni seçim barajı Yasa teklifi içeriği

TBMM Anayasa Komisyonu'na  AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanıp sunulan seçim barajının %10'dan %7 ye indirilmesini içeren Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 17 saat süren mesai sonrası kabul edildi. AK Parti ve MHP üyelerinini oyları ile kabul edilen teklif yasalaşırsa seçim barajı %7 olacaktır. Seçime katılma hakkı kazanan parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve parti tüzüğünde bulunan süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa ihmal etmemiş olma şartıyla seçime katılma hakkını koruyacaktır. Artık TBMM'de grup kurmuş olma seçime katılabilmenin yeter şartlarından biri olamayacaktır.

Seçim barajı %7'ye mi indirildi?

Yapılan teklife göre %10 olarak uygulanan seçim barajı %7'ye indirilecektir. İttifakın almış olduğu oy toplamı ülke barajını geçerse, seçim çerçevesinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim içinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacaktır. İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkarabileceği milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde aldığı oy sayısı temel alınarak genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecektir.

Seçim barajı %7'ye indirilecek

İl seçim kurulu, 1 başkan, 2 asıl üye ile 2 yedek üyeden oluşacaktır. İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, 2 yılda bir Ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca isim çekme suretiyle tespit edilecektir. İsim çekmeye katılacak hakimin bulunmaması durumunda ise başkan ve asıl üyeler ile yedek üyeler en kıdemli hakimden başlanarak belirlenecektir. Bu şekilde kurulan il seçim kurulları 2 yıl süreyle görev yapacaktır. İl seçim kurulu başkanlığının boşalması halinde asıl ve yedek üyelerden en kıdemli hakim il seçim kuruluna başkanlık yapacaktır. 

Seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacaktır

Sandık kuruluna üye bildirme hakkı bulunan parti, oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremeyecektir. Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak mahalli idareler genel seçimlerinde yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden 3 ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncellemesi yapılacaktır. Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmenler oy kullanmadan yoksun bırakılmayacaktır. Adresi kapandığından sistemde görünmeyen seçmenlerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli olan adres bilgileri dikkate alınır. 

Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askı süresi içerisinde de bir seçimin çevresinden diğerine yapılan seçmen nakil işlemleri konusunda, İlçe Seçim Kurulu Başkanı tarafından itiraz yapılması ya da nakil isteminin şüpheli bir girişim için olduğu düşüncesine varılması üzerine resmen yapılacak araştırma ve incelemeler sonucunda, nakil isteminin kabul edilmemesi durumunda seçmen kaydı dondurulmayacak ve bir önceki kayıtlı bulunduğu adreste seçmen kaydı devam edecektir. Seçim sonucuna göre ilk sırada yer alan muhtar adayının seçilme yeterliliğine sahip olduğunu, en geç 10 gün içerisinde belgelendirmesi halinde kendisine seçimi kazandığına ilişkin ilçe seçim kurulu tarafından mazbata verilecektir. Aksi olması taktirde seçim sonucunda ikinci sırada olana, daha sonra üçüncü sırada olana ve hatta seçilme ehliyetine sahip aday bulunana kadar bu işlem yapılacaktır. İlçe seçim kurulunun bu konuda verdiği kararlara karşı 2 gün içinde il seçim kuruluna itiraz edilebilecektir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal