Savaşın gölgesindeki kritik referandum başladı: Askerler kapı kapı gezdi

Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna'nın Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde düzenlenen, “Rusya’ya katılma referandumu” an itibariyle başladı. Dünyanın dikkatle takip ettiği referandum 27 Eylül’e kadar devam edecek. Ayrıntılar haberimizde...

25.09.2022-09:23 - (Son Güncelleme: 25.09.2022-15:39) Savaşın gölgesindeki kritik referandum başladı: Askerler kapı kapı gezdi

Rus askerlerinin ele geçirdiği Ukrayna'nın Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin Rusya’ya dahil edilmesi için düzenlenen referandum devam ediyor. Savaşın gölgesinde oy kullanmaya giden vatandaşlar 27 Eylül’e kadar bu işlemlerine devam edecekken, bölgedeki nüfusun şu ana kadar 5’te 1’inin oy kullanması dikkat çekti.

Kritik referandum başladı

Ukrayna’nın nüfus, tarım arazileri, sanayi tesisleri ve kömür yatakları bakımından en zengin bölgeleri olarak bilinen Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde düzenlenen referandum dünden bu yana sürüyor. 

Türkiye ve ABD de dahil birçok ülke, sonuçlarını tanımayacağını açıklasa da, referandum gerçekleşmeye devam ediyor ve ilk gününde Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki seçmenlerin %20'si sandığa gitti. 27 Eylül’e kadar devam edecek referandumda katılımın en az yüzde 90 olması bekleniyor.

Ukrayna referandum

Donetsk lideri de oy kullananlar arasında 

Cephe hattına yakın yerleşkelerde güvenlik sebebiyle, oy verme işlemleri evlerde yapılırken, diğer bölgelerde sandıklar kuruldu. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Puşilin de, referandumun ilk gününde sandık başına giderek oy kullandı.

Rusya’da halk sokağa döküldü

Rusya’nın Rostok ve Moskova şehirlerinde ise, on binlerce insan sokağa döküldü. Referandumu destekleyen insanlar, diğer büyük şehirlerde de benzer mitingler düzenlediler.

Öte yandan ülkenin işgal altındaki bazı bölgelerinde de Rus askerlerinin kapı kapı gezip referandum için oy toplamaya çalıştıkları iddia edildi. Bazı aileler, iki yerel "işbirlikçinin" iki Rus askeriyle birlikte oy pusulası vermek için dairelerine geldiğini söyledi. Bu iddia ve oylamayı yürüten silahlı adamların varlığının, Moskova'nın bunun özgür veya adil bir süreç olduğu konusundaki ısrarıyla çeliştiği ifade ediliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal