Savaşın eşiğinde bir sabah: İki ülke arasında sular ısındı

Uzakdoğu ülkeleri arasında gerilim bitmiyor. Alınan bilgilere göre Çin’e ait sahil güvenlik gemilerinin Doğu Çin Denizi’nde yer alan ve tartışılan Senkaku Adaları etrafında gezdiği ifade edildi. Çin gemilerinin bölgede 3 gün kaldığı da kaydedildi.

26.12.2022-09:46 - (Son Güncelleme: 26.12.2022-17:41) Savaşın eşiğinde bir sabah: İki ülke arasında sular ısındı

Japonya’nın Okinawa eyaletinin Naha ilçesindeki 11. Bölge Sahil Güvenlik Karargahı tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin’e ait sahil güvenlik gemilerinin Doğu Çin Denizi’nde yer alan ve tartışılan Senkaku Adaları’na giriş yaptı. 2 tane olduğu tespit edilen Çin sahil güvenlik gemilerinin Japon ulusal kara sularına izinsiz giriş yaptığı belirtildi. 

İki ülke arasında sular ısındı

Ulusal kara sularının kapsadığı bölgeye 22 Aralık yerel saatle 09.30'da giren gemilerin, Taişo Adaları yakınında Japon balıkçı gemilerine yaklaştığı kaydedildi.

Çin Japonya Senkaku Bölgesi

Gemiler, 25 Aralık öğle saatlerine kadar bölge civarında seyretti. Çin gemilerinin ihlal süresi 72 saat 45 dakika olarak kayda geçti.

Bu süre, Japon hükümetinin 2012'de Senkaku Adaları'nı satın almasından bu yana, Çin'in en uzun süreli ihlali olarak dikkat çekti.

Bölge tartışılmaya devam ediyor

Doğu Çin Denizi'nde, Japonya'nın "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandırdığı takımadalar, 5 ada ve 3 kayalıktan oluşuyor.

Çin Japonya Senkaku Bölgesi-1

Mülkiyeti Japonya'da olan, Çin'in ise hak iddia ettiği, üzerinde kimsenin yaşamadığı adacıklar, uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal