Savaş tarımı ne kadar etkileyecek? Türkiye ihracat oranlarında yükselişi sürdürüyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan etkilenen onlarca sektörden yalnızca biri olan tarımda, yaş meyve ve sebzeciler, olabilecek sorunları ve yaşanan gelişmelere dair görüşmeler sürdürüyorlar.

16.03.2022-14:06 - (Son Güncelleme: 16.03.2022-17:52) Savaş tarımı ne kadar etkileyecek? Türkiye ihracat oranlarında yükselişi sürdürüyor

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, Türkiye’nin Şubat ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2’lik artış yakalayarak 255,6 milyon dolar ihracat sağlandığını belirtti. 

Başkan Sin, bununla beraber Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle meydana gelen olayları değerlendirmek ve ortaya çıkabilecek problemlere çözüm önerileri sunmak hedefiyle Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin aracılığıyla ihracatçı firmalarla bir araya geldi.

İhracatta en önemli pazar Rusya

Söz konusu toplantıda, yaş meyve sebze ihracatında Rusya’nın Türkiye için en önemli ülke olduğunu, Ukrayna’nın da dördüncü sırada geldiğini ifade ederek iki ülke arasındaki savaşın en kısa sürede barışla sonuçlanması için çaba sarf edildiği kaydedildi. 

İhracatta en önemli pazar Rusya

Başkan Nejdat Sin, “Şubat ayında Rusya’ya ihracatımız yüzde 26 azalışla 58,7 milyon dolar, Ukrayna’ya ihracatımız yüzde 34 artışla 19,5 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu iki ülkeyle ilgili olarak ihracatçılarımızın alacaklarının temini, tedarik zinciri ve alternatif dağıtım kanalları üzerinde çalışıyor diğer yandan da pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çok yönlü araştırmalar yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Alacakların yarısından çoğu buhar oldu

Yaş meyve sebze sektöründe alacaklarında yüzde 50’den fazla kayıp olduğunu söyleyen Başkan Sin, “Rusya ve Ukrayna pazarlarında yerel paralarla ticaret yapmaktayız. Her iki ülkenin de para birimlerinde aşırı değer kaybetmesinden dolayı ihracatçılarımız ciddi şekilde mağdur olmuş durumda. Alacaklarımız yüzde 50’nin üzerinde eridi. Diğer yandan bazı bankalar ruble ile işlem yapmıyor. Ruble hesabımızı ne dolara ne de başka cins paraya çeviremiyoruz. Bu durum da mağduriyetimizi daha da artırıyor. Bu sorunların çözümü için Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm içinde hareket ederek ihracatçılarımızın mağduriyetlerini gidermeye çalışıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Alacakların yarısından çoğu buhar oldu

Yeni pazar arayışları sürat kazandı

Geçtiğimiz sene Türk yaş meyve sebze sektörünün yapmış olduğu 3,08 milyar dolarlık ihracatta Rusya’nın 1,01 milyar dolar değerle yüzde 33 payının olduğunu, Ukrayna’nın ise 216,7 milyon dolar ücretle yüzde 7’lik paya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Nejdat Sin, açıklamalarını şu sözlerle bitirdi:

“Sektör ihracatımızın yüzde 40’ını oluşturan bu iki ülkedeki savaş hali, yaş meyve sebze sektörümüzdeki tüm üretim ve dağıtım zincirini olumsuz etkiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ile koordinasyon halinde hareket ederek üretici ve ihracatçılarımızın bu süreçten en az kayıpla çıkması için gayret gösteriyoruz. Diğer yandan yeni pazar arayışlarımıza da hız verdik. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yakın coğrafyamızdaki diğer ülkelerdeki uluslararası tedarikçilerle iletişim halindeyiz. İhracatçı firmalarımız yeni pazar araştırmaları sürecinde devlet desteklerinden daha fazla yararlandırılırsa yeni pazarlarda kalıcı ve güçlü olacağımıza inanıyoruz.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal