Rusya'dan beklenen hamle geldi, bu ürünlerin ihracatı yasaklandı!

Rusya, üçüncü ülkelere beyaz şeker ve kamış ihracatını, eski Sovyet ülkelerine de tahılla beraber şeker ihracatının bir kısmını geçici olarak yasakladığını duyurdu.

15.03.2022-09:06 - (Son Güncelleme: 15.03.2022-09:06) Rusya'dan beklenen hamle geldi, bu ürünlerin ihracatı yasaklandı!

Rus hükümeti konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayımladı ve iç piyasadaki ürünlerin korunması adına bazı ürünlerin ihracatının durdurulmasının gerekliliğine karar verdiklerini bildirdi. Yapılan söz konusu yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“AEB ülkelerine 30 Haziran'a kadar tahıl, üçüncü ülkelere ise beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatı 31 Ağustos’a kadar geçici olarak yasaklanmıştır. Söz konusu ürünlerin ihracatı, insani yardım dahil belirli koşullar içerisinde yine de gerçekleştirilebilecektir.”

Bununla beraber şu an hali hazırda kota sistemi dahilinde olan özel ihracat lisansının ticaret yapan vatandaşlara dağıtılmaya devam edileceği ifade edildi. Bilindiği üzere Rusya, tahıl ihracatı konusunda dünyada ilk sırada geliyor ve en önemli iki alıcılarından birisi Türkiye. Söz konusu ihracatta karşılarında yer alan en büyük iki rakip ise Avrupa Birliği ülkeleri ve şu an savaş içerisinde olduğu Ukrayna.

Buğday ithalatının yüzde 78'i Rusya'dan

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ocak ayında yayımladı veriler baz alındığında ülkemizin yaptığı buğday ithalatının yüzde 78’i Rusya’dan karşılanıyor. 

Fiyatlar yükselişte 

Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin, beyaz ve ham şeker ihracatı ile beraber buğday, çavdar, arpa ve mısır ürünlerinin ihracatının da Rusya’nın komşusu olan Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine 30 Haziran'a kadar durdurulduğunu ifade etti.

Dış basında yer alan haberlere göre hükümet alınan bu önlemlerin, yaptırımlar doğrultusunda gelişimi engellenen iç pazarı koruma için alındığını belirtti. 

Rusya’nın, Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri ile serbest ticaret bölgesi çerçevesinde ilişkileri bulunuyor. Pazartesi günü Interfax isimli haber ajansının yaptığı buğdaya ihracat sınırlaması getirebileceğine dair haberle birlikte buğday fiyatlarında ani bir artış görülmüştü.

Buna göre Şubat ayının başından beri buğday fiyatları yüzde 23 oranında artış gösterdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal