Sahur nedir, neden yapılır? Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? Sağlıklı bir oruç için sahurda tüketilmesi gerekenler

Bir Müslüman sahura kalkınca peygamber efendimizin sünnetini yerine getirmiş olur. Bundan dolayı da sevap kazanmış olur. Bilindiği gibi İslam alimleri, sahura kalkmanın Oruca niyet getirme yerine geçtiğini belirtiyorlar.

04.04.2022-11:42 - (Son Güncelleme: 04.04.2022-11:42) Sahur nedir, neden yapılır? Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? Sağlıklı bir oruç için sahurda tüketilmesi gerekenler

Sahur, Müslümanların Ramazan ayında oruç tutarken, imsak vaktinden önce gecenin belirli bir saatinde uyanıp yemek yemesine sahur denir. Sahur kelimesi, sözlükte, “gecenin üçte biri, yani sabahtan önceki vakit” olarak tarif ediliyor. Kök olarak Arapçanın Seher kelimesinden türetilmiştir. Sin, Ha, Re, harflerinden türetilmiştir. Ve Sahur kelimesi sadece dini anlamda kullanılır

Sahur ile ilgili peygamber efendimizin bir çok hadisi ve Kur’an’da da ayetler vardır. Bakara suresinin 187. Ayetinde cenab-ı Allah “Fevirden siyah ip beyaz ipten sizin için ayırt edilir hale gelinceye kadar yiyin” buyruğu İsam ulemasının büyük çoğunluğu tarafından şu şekilde yorumlanmıştır: Müslümanların orucu bütün dinlerin orucundan tamamen farklıdır. Zaten Hazreti Muhammet aleyhisselam, bir hadislerinde “Bizim orucumuzla Ehl-i Kitabın orucunu ayıran fark, sahur yemeğidir” diyerek Sahur’un Müslüman orucundaki önemini bize söyler aslında.

Yine Buhari (Buhârî, Şavm kitabı) , Tirmizi (Şavm kitabı), ve Nesai’nin (Şıyâm kitabı) naklettiğine göre Peygamber efendimiz “Shura kalkın, zira sahurda bereket vardır” diyerek Müslümanların Oruç tutarken sahura kalkmasını tavsiye ediyor. Rasulullah efendimiz sahura o kadar önem vermiş ki, Müslümanların Sahurde yemek yiyememeleri halinde bile en azından bir yudum su dahi olsa bir şeylerin yiyilip içilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca, “sahura kalkanların Allah’ın rahmetine ve meleklerin duasına mazhar olacağını” belirtiyor. Bu konu ile ilgili hadis bütün temel Hadis kaynak kitaplarında mevcuttur.

Yine hadis uzmanları Rasulullah efendimiz oruç tuttuğunda sahura kalktığı için Müslümanların da bu eylemi gerçekleştirmesi ayrıca sevaptır. Çünkü bir Müslüman sahura kalkınca peygamber efendimizin sünnetini yerine getirmiş olur. Bundan dolayı da sevap kazanmış olur. Bilindiği gibi İslam alimleri, sahura kalkmanın Oruç’a niyet getirme yerine geçtiğini belirtiyorlar.


Sahur’da tok tutan yiyecekler nelerdir?

Sahur sofraları, İftar sofraları kadar telaşlı diğildir. İftar sofralarının telaşı, bir panikten çok şenlik telaşı olur. Her akşam yeni ve hafif bir yemek, bir lezzet ve bir tadı sofraya koymanın telaşıdır iftarın keyifli telaşı.

Sahur yemeği, hafif ve doyurucu olmasının yanı sıra tok tutması gereken bir öğündür.

Ev yapımı kremasız çorba, yeşil salatalar, çok tuzlu olmayan lif oranları yüksek baklagiller ve tahıl ürünü yiyecekler tüketilmeli. Yine lif oranı yüksek meyvelerin de tüketilmesi de sahurda tavsiye ediliyor. Süt ve süt ürünleri sebze yemekleri de hem sağlık, hem de besleyicilik bakımından tüketilmesi gereken gıdalardır. Yüksek ve orta düzeyde karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor. Bu yiyecekler, vücudun şeker direncini düşürdüğü gibi kan değerlerinize de olumsuz etki yapıyor. Lif oranı yüksek baklagiller fazla olmamak koşuluyla tüketilmesi tavsiye edilen gıda ürünleridir.

Başta Turşu, Salam, sosis, pastırma gibi salamuralı yiyecekler olmak üzere tuzlu yemekler ve patates kızartması gibi yüksek yağ içeren yiyeceklerden de uzak durulması gerekiyor. Yağlı yiyeceklerin kiloya yol açtığını söylemeye gerek yok.

Lifli yiyecekleri sadece tok kalmak için değil, bağırsakların florasının düzgün çalışması ve kabızlık olayının yaşanmaması için tüketilmesi elzemdir.

Sahurda tok tutan besinler nelerdir?

Günde ortalama 13-15 saat arası aç bırakılacak olan midenin bu sürece dayanabilmesi için sahurda tok tutan yiyecekleri tüketmek gerekiyor. Kuru baklagiller ve yoğurt listenin ilk sırasında yer alıyor. Yulaf ezmesi de lifli yiyeceklerden olup sahurda bir kaşık tüketilmesi tavsiye edilir. Avokado, elma, Ayva gibi lifli meyveler badem ve nohut gibi kuruyemişler de gün boyu tuk tutar.

Lifli yiyeceklerin yanında sahurda bol su tüketmenin çok faydası vardır. Sahurda tatlıdan uzak durmalıyız. Tatlı da tuzlu yiyecekler gibi insanı susatan yiyeceklerdendir.

Çay ve kahve tüketimine dikkat edin. Her iki içecek de insanın vücut dengesinde değişikliklere sebep olduğu için sahurda tüketilmesini tavsiye etmiyor beslenme uzmanları.

Sahurda yenecek bir iki tane salatalık, insanın susamasını büyük ölçüde önler.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal