Yürürken Oluşan Bacak Ağrısına Dikkat!

Yolda yürürken oluşan bacak ağrıları hafife alınmaması gerekir. Damar tıkanıklıklarının en belirgin özelliği olan damar sertleşmesi günlük hayatın içerisinde bazı önemli belirtilerle kendini gösterir.

03.01.2020-15:19 - (Son Güncelleme: 03.01.2020-15:16)

Fiziksel aktivitelerle başlayan ve dinlenince geçen ağrı ve uyuşmalar, cilt rengi değişikliği ayak yaraları gibi durumlar damar tıkanıklığını işaret edebilirken; daha hafif tıkanıklıklarda hiç bir belirti görülmeyebilir.

DAMAR TINAKLIĞI NEDEN OLUŞUR?

Damar tıkanıklığının en önemli sebebi damar sertleşmesidir. Kötü kolesterol, yüksek tansiyon, ileri yaş, sigara, diyabet gibi risk faktörleri de damar duvarına hasar vererek, damarı plak oluşumuna daha yatkın hale getirir. Damar sertliği, kolesterol ve yağdan oluşan plakların damar duvarlarında toplanarak onların zamanla tıkanmasına yol açar. Ayrıca damarlar, plaklar yüzünden daha sert hale gelerek kan akım değişikliklerine duyarsızlaşır. Damarlarda oluşan yetersiz kan akımı da dokunun normal ihtiyacı olan oksijeni ve besinleri alamamasına neden olur. Damarın beslediği organa göre belirtiler ortaya çıkar; kalp damarlarında tıkanıklık kalp krizine, beyin damarlarında olursa inmeye, bacak damarlarında olursa yürümekle gelen bacak ağrısına, iyileşmeyen ayak yaralarına ve ileri aşamalarında da kangren gelişebilir. Damar tıkanıklığı yaşam tarzının değiştirilmesiyle tedavi edilebilir. Düzenli egzersizler yapılması, sigaranın bırakılması gibi durumlar hastalığın ilerlemesini durdurabilir. Uygun hastalara ise girişimsel tedavi yöntemleri ile balon veya stentleme yapılabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal