Gecelerin Kabusu Huzursuz Bacak Sendromunun Tedavi Yöntemleri Neler?

Willis-Ekbom rahatsızlığı adıyla da bilinen huzursuz bacak sendromu kronik bir bozukluktur. Kişinin rahatsız edici bir his sebebiyle bacaklarını kontrolsüzce hareket ettirme dürtüsü olarak bilinen huzursuz bacak sendromu nedir, neden olur?

27.11.2019-15:45 - (Son Güncelleme: 30.07.2021-16:46)

Hemen her yaşta başlayabilen huzursuz bacak sendromu nedir? Kısaca HBS olarak da telaffuz edilebilen hastalık, istemsiz bir durum olarak karşımıza çıkar. 

HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?

Kronik bir hareket bozukluğu olarak da bilinen huzursuz bacak sendromu, genellikle akşam uzanırken ya da otururken yaşanır. Dürtü hissedilen anda hareket etmek rahat hissetme hissini geçici de olsa hafifletir. Peki huzursuz bacak sendromu nedir? Huzursuz bacak sendromu neden olur, tedavisi nedir?

HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDEN OLUR?

Hemen hemen her yaşta görülebilen huzursuz bacak sendromu, ilerleyen yaşlarda daha fazla rahatsız edebilir. Çoğu zaman bilinmeyen sebeplerle ortaya çıkan HBS'nin oluşmasında rol oynayan başlıca etmenler de olabilir:

-Genetik yatkınlıklar 

-Aşırı alkol tüketimi

-Demir miktarında eksiklik

-Dopaminde dengesizlik

-Omurilikte spinal kord ya da spinal blok meydana gelmesi

-Serotonin seviyesini arttıran antidepresan ve antipsikotik ilaçların kullanımı

Huzursuz bacak sendromu, uyku düzenini bozacak seviyelere eriştiğinde günlük aktivitelerde zorlanmaya neden olabilir.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU ​TEDAVİSİ NEDİR?

Huzursuz bacak sendromu, takviye ile tedavi edilebilir ya da doğal beslenme düzeni ile azaltılabilir. Huzursuz bacak sendromu nasıl tedavi edilir?

Magnezyum, huzursuz bacak sendromu için en popüler takviyelerden biridir. Kafein, şeker, alkol, stres ve bazı ilaçlar vücudun magnezyum depolarını boşaltabilir. 

Selenyum, HBS ile doğrudan alakalı olduğu düşünülen bedende bulunan dopamin fonksiyonunu destekleyicidir. Yapılan bir araştırmaya göre 50-200 mikrogram (mcg) selenyum takviyesi almak huzursuz bacak belirtilerini önemli ölçüde iyileştirdi. 

Demir, vücuttaki dopamin fonksiyonu için de gerekli olmaktadır. Huzursuz bacak sendromuna sahip bireylerin beyinde demir seviyelerinde düşüklük gözlendi. Huzursuz bacak sendromlu hastaların ortalama yüzde 30’u belirtilerini yok etmek için demir takviyeleri alabilir.

Doktorunuzca tavsiye edilen tedavi yollarını uygulayarak ve kontrollerinizi düzenli olarak sağlayarak HBS'nin neden olduğu problemlerin önüne geçebilirsiniz. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal