Şah Damarı Daralması Belirtileri Nelerdir? Tedavi Süreci Nasıl İşler?

Şah damarı, boynun iki yanında yer alan, beyne ihtiyacı olan oksijen ve kan alışverişini sağlayan damardır. Bu damarda meydana gelen daralmalar kişilerin felç geçirmesine ve hatta ölümüne dahi neden olabilir.

20.03.2019-15:57 - (Son Güncelleme: 20.03.2019-15:43) Şah Damarı Daralması Belirtileri Nelerdir? Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Uzmanlar, şah damarı daralması belirtileri görüldüğünde bir an önce tedaviye başlanması ve önlem alınması gerektiğini söylüyor.

Önlem alınmadığı ve tedavide geç kalındığında felç ve ölüme giden durumlar meydana gelebilir. Şahdamarı daralmasının pek çok belirtisi olabilir.

 Yüzün tamamında ya da bir kısmında uyuşma,

- Hastanın el ve kollarına uyuşma,

- Konuşmada zorlanma,

- Yüzün tek bir tarafında sarkma,

- Şiddetli baş dönmesi,

- Gözlerden birinde oluşan körlük,

- Şiddetli baş ağrısı

Yukarıda bahsedilen belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız.

TEDAVİ SÜRECİ

Şah damarının tıkanması durumunda beyin yeterli oksijen ve kan alamaz. Bu daralma yüzde elliyi geçtiğinde risk oluşmaya başlar ve yüzde seksene ulaştığında felç riski söz konusu olabilir. Kanın pıhtı atması durumunda ise bu risk ölüme kadar hızla artmaktadır.

- Şah damarı daralması öncelikli olarak ilaç tedavisi ile başlar. Bunun için kanı sulandırıcı ve inceltici ilaçların yanında hastanın beslenmesi de düzene sokulmalıdır. İlaç ile tedavi edilemeyen tıkanıklıklar, cerrahi müdahale gerektirebilir. Ameliyat ile damar içerisinde daralmaya neden olan katman temizlenir. Endarterektomi olarak adlandırılan ameliyat sonucunda felç ve ölüm riski ortadan kaldırılmaktadır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal