Polikistik Over Hastalığı Nedir?

Çocuk doğurma çağındaki her 10 kadından 1'i, hormonları, metabolizmayı ve üreme sağlığını olumsuz etkileyebilen polikistik over sendromundan (PCOS) muzdariptir. Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Murat Bulank, kadınlarda kısırlığın en yaygın sebebinin bu olduğuna işaret eder.

26.01.2021-12:29 - (Son Güncelleme: 26.01.2021-12:29) Polikistik Over Hastalığı Nedir?

Kadınlarda kısırlığın en yaygın nedeni, PKOS hastalarının düzensiz adet kanaması, artan saç büyümesi, kilo alımı ve sivilceden şikayet etmesidir. Hayatın ilerleyen dönemlerinde şeker hastalığı, yüksek tansiyon, rahim kanseri, yağlı karaciğer, metabolik sendrom, obezite ve depresyona neden olabilir.

 INSÜLİN DİRENCİ VE HORMON YÜKÜ KİLO ALIMINA NEDEN OLUYOR

Hastalık yıkımının ana mekanizması kronik anovülasyon, yani yumurtlayamamaktır. Her ay düzenli yumurtlama ve adet görme için hipofiz ve yumurtalık hormonlarının belirli bir ritimde salınması gerekir. PKOS hastalarında bu ritim bozuktur. Hormonal dengesizlik sonucu androjen (erkek tipi) hormon seviyeleri yükselir, insülin reseptörleri bozulur ve direnç artar. Bu durum yumurtanın yumurtalıktan fallop tüpüne geçişini her ay kesintiye uğratır ve anovülasyon meydana gelir. Artan androjen yükü ve insülin direnci kilo alımına neden olur. Sonuç insan vücudundaki tüm doku ve organları etkileyerek hasara neden olacaktır. 

GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİYOR

PCOS'un aile duyarlılığı vardır ve bazı genler de kınanmalıdır. Genetik duyarlılık varsa, çevresel faktörler etkilidir. Bu anlamda obezite en önemli çevresel risk faktörüdür. Hastalığın kendisi insülin direncine neden olabilse de obezitenin neden olduğu direnç, hastalığın şiddetini de artırabilir.

TANI NASIL KONULUYOR PEKİ?

Menstrüasyonun gecikmesi, saç uzamasının artması, bir yıldır korunmasız cinsel ilişkiye rağmen kilo alımı, sivilce ve erkek tipi saç dökülmesine rağmen gebelik oluşmaması gibi durumlarda mutlaka kadın doğum muayenesi yapılması gerekir. Adetin üçüncü gününde hormon testleri yapılarak ve polikistik yumurtalıkların ultrason ile incelenmesiyle teşhis konulur.

PEKİ KISIRLIĞA YOL AÇAR MI?

Polikistik yumurtalık sendromu değildir, ancak insülin direncinin neden olduğu obezite ve kronik anovülasyon kısırlığa yol açabilir. Aslında, kadınlarda kısırlığın en yaygın nedenidir. Kısacası diyet ve egzersiz kilo verse bile döngü kesintiye uğrayacak ve doğurganlık artacaktır. Ayrıca kilo vermek veya yumurtlamak için ilaç kullanabiliriz.

İLK OLARAK AMAÇ İNSÜLİN REZİSTANSINI AZALTARAK HORMONAL DENGEYİ SAĞLAMAK

Hasta ne kadar şikayet ederse etsin, birincil amaç insülin direncini azaltarak hormon dengesini fizyolojik aralıkta tutmaktır. Böylelikle zaman ayarlanabilir, saç uzaması azaltılabilir, doğurganlık sağlanabilir ve uzun vadeli diyabet ve kalp hastalığı riskimiz ortadan kaldırılabilir. Bu anlamda öncelikle düşük kalorili bir diyet, orta düzeyde egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilir.  Hasta hamile kalmak istemiyorsa uygun hastalar için ilk kontrasepsiyon tercihi en az 6 aydır. Obezite veya insülin direnci durumunda şeker hastalarının kullandığı ilaçları da kullanabiliriz.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal