Metabolizmanızın Yavaş Olmasının Sebebi Bunlar Olabilir!

Uğraşıyor olmanıza rağmen kilo veremiyorsanız sebebi metabolizmanızın hızı olabilir. Fark etmeden metabolizmanızın hızını yavaşlatan davranışlarda bulunuyor olabilirsiniz.

16.07.2019-17:31 - (Son Güncelleme: 16.07.2019-17:31) Metabolizmanızın Yavaş Olmasının Sebebi Bunlar Olabilir!

Metabolizma hızınız kalori kaybınızı belirler. Ancak bazen işler umulmadık gider. Bu noktada geriye dönüp neyi yanlış yaptığımıza bakmak gerekir. Belki de farkında olmadan yaptığınız davranışlar metabolizmanızın hızını yavaşlatıyordur. İşte, metabolizmanızın hızın yavaşlatan nedenler...

KRONİK STRES

Stres, hayatın içinden bir şey olduğu gibi metabolizma hızında da negatif etkileyen faktörler arasında yerini alır. Belirli bir miktara kadar stres vücudun muhafazası için gerekliyken, kronik hale gelen stres metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilir. Stres durumunda, vücudunuz stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonu salgılar. Bu hormonun yüksek olması vücudunuzun insülini efektif bir biçimde kullanmasını zorlaştırır. Bu da metabolizmanızı yavaşlatarak kilo almanızı destekler. Bu nedenle stresle baş etme biçimlerini öğrenmeniz ve besinlerin stres azaltıcı gücünden faydalanmanız ruh ve beden sağlığınız için çok önemli.

UYKU DÜZENSİZLİĞİ

Kilo almanın fizyolojik ve psikolojik nedenleri olduğu şüphesiz ancak bazen "Metabolizma hızım yavaşladı" dediğiniz noktada işin geri planında uyku sorunları yer alabiliyor. Araştırmalar, az uykunun ve uyku düzensizliklerinin metabolizma üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu açıklıyor. Araştırma sonuçlarında uyku düzensizliklerinin glikoz metabolizmasını ve metabolizmayı dengeleyen hormonları, yani tokluktan sorumlu olan leptin seviyelerini azaltırken, açlıktan sorumlu olan ghrelin seviyelerini artırdığı görülmüş. Bazı araştırmalar ise yetersiz uykunun metabolizma hızınızı düşürebildiğini ve kilo alma ihtimalinizi artırabileceğini belirtiyor. Ayrıca günde 7 ile 9 saatten az uyumak, başta kalp hastalığı ve diyabet olmak üzere birçok hastalığa neden olabiliyor. Bu nedenle uyku dengenize dikkat etmeniz, gün içinde en az altı saat uyumak ve özellikle 23.00-05.00 saatleri arasında uyuyor olmak, biyolojik düzeniniz için önemli olduğu kadar, metabolizmanızın dengeli işleyişi için de bir o kadar ihtiyaç.

DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER

Kilo vermek denilince çoğu insan düşük kalorili diyetlerle daha fazla kilo verebileceğine zanneder. Aslında bu diyetler kısa sürede size yarar ediyor gibi görünse de, farkında olmadan vücudunuzu strese sokarak metabolizma hızını yavaşlatır. Kalori alımınızı ciddi ölçüde azalttığınızda, vücudunuz yemeğin yetersiz olduğunu düşünür ve çalışma hızını düşürür. Diyet dediğimiz şey aslında günlük hayatsal fonksiyonlarımızın sürmesi için ihtiyaç olan enerji ihtiyacının biraz kısıtlanmasıdır. Daha fazla bir kısıtlama, vücudu kısır döngüye sokarak metabolizmanızı negatif etkiler.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal