Meğer Ayaklar Bu Yüzden Şişiyormuş

Yaş ilerledikçe sık görülen rahatsızlıklardan biri de ayak şişmesidir. Şişme her iki ayakta da meydana gelebileceği gibi yalnızca bir tarafta da olabilir. Bu durum ciddi bir rahatsızlık oluşturmasa dahi uzun süren şişlikte mutlaka doktora gözükmek gerekir. Peki, ayaklar neden şişer? Detaylar haberimizde…

25.03.2020-14:36 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-14:09) Meğer Ayaklar Bu Yüzden Şişiyormuş

Bacak, ayak bileği ve ayak şişmesi birçok tıbbi duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çoğu zaman meydana gelen şişme, aşağıda yer alan bazı yaşam tarzı etmenlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

AŞIRI KİLOLU OLMAK

Fazla kilolara sahip olan kişilerin kan dolaşımı yavaşlar. Bu durumda ayaklarda, bacaklarda ve ayak bileklerinde sıvının birikmesine sebep olabilir.

UZUN SÜRE OTURMAK VEYA AYAKTA KALMAK

Kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı zaman, vücut sıvılarını kalbe geri pompalayamazlar. Bu gibi durumlarda su ve kanın tutulması bacakların şişmesine neden olabilir.

YARALANMA VEYA ENFEKSİYON

Ayağı, bacağı yada bileği etkileyen herhangi bir yaralanma veya enfeksiyon bu bölgeye giden kan akışının artmasına neden olur. Bunun sonucunda da şişme meydana gelir.

DAMAR YETERSİZLİĞİ

Damarlar kanı yeterince pompalayamadığı zaman, kanın bacaklarda birikmesine neden olur ve bu durumda damar yetmezliği gerçekleşir.

DOĞAL HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER

Değişen östrojen ve progesteron seviyeleri bacaklardaki dolaşımın azalmasına neden olur ve sonucunda da şişme meydana gelir. Hormon seviyelerinde meydana gelen bu değişimler hamilelik sırasında ve regl döngüsünde de ortaya çıkabilir.

BACAKTA BİR KAN PIHTISI OLUŞMASI

Hasar alan kan damarları, kanın akmasını önlemek için belli bir noktada kanın yoğunlaşmasını sağlayarak pıhtılaşmasına neden olur. Bacak damarlarında kan pıhtısı oluştuğunda, kan akışına zarar vererek şişmeye ve daha birçok tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.

LENFÖDEM

Lenf sistemi vücutta sıvı taşınmasını sağlayan lenf bezleri ve damarlardan oluşur. Lenfatik sistemde yaşanabilecek bir tıkanma aynı zamanda lenfödem olarak adlandırılan dokuların sıvı ile şişmesine sebep olur.

SİROZ

Bu hastalık genellikle aşırı alkol tüketiminin veya hepatit B veya C gibi enfeksiyonların karaciğerde tahribat oluşması sonucunda ortaya çıkar. Bu durum yüksek tansiyona, ayaklarda, bacaklarda ve ayak bileklerinde dolaşımın zayıf olmasına neden olabilir. Bunun sonucunda da şişme meydana gelir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal